Hoe check ik of de huurverhoging klopt?

Vorig jaar heeft mijn verhuurder te veel huurverhoging gevraagd. Dat weet ik bijna zeker. Helaas was ik te laat met bezwaar maken. Dit jaar wil ik beter opletten. Hoe check ik of de huurverhoging klopt?

Antwoord

De Woonbond biedt een digitale check waarmee u kunt controleren of het huurverhogingsvoorstel van 2020 aan de wettelijke eisen voldoet.

Blijkt uit de check dat u met succes bezwaar kunt maken? Dan krijgt u een model-bezwaarbrief die u kunt opsturen naar uw verhuurder. U kunt ervoor kiezen bezwaar te maken met die brief. Maar u kunt ook bezwaar maken door de oude huurprijs te blijven betalen. In de check wordt dat verder uitgelegd.

De check is voor huurders van een zelfstandige huurwoning die onder het puntenstelsel valt. Heeft u een onzelfstandige woning of een geliberaliseerd contract? Dan gelden er voor de huurverhoging andere regels.

Als u met succes bezwaar kunt maken, doe dat dan op tijd. Wie bezwaar maken nalaat en de huurverhoging gewoon betaalt heeft weinig mogelijkheden meer om de onterechte huurverhoging terug te laten draaien. U zit dan aan een huurverhoging vast die u met succes had kunnen voorkomen. 

Informatie uit deze vraagbaak kan verouderen of niet van toepassing zijn op uw persoonlijke situatie.

Voor een actueel en persoonlijk advies kunt u (lid worden en) bellen met de Huurderslijn.

publicatiedatum1 april 2019
jaarlijkse huurverhoging

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen