Hoe krijg ik bemiddelingskosten terug?

Drie jaar geleden heb ik een woning gehuurd via een woningbemiddelaar. Ik heb de woning zelf gevonden op internet, maar had de bemiddelaar nodig om het adres van de verhuurder te achterhalen. Om de woning te kunnen huren moest ik niet alleen huur en een waarborgsom betalen, maar ook nog eens 900 euro bemiddelingskosten. Naar nu blijkt heb ik deze bemiddelingskosten ten onrechte betaald. Volgens de wet mag de bemiddelaar deze kosten helemaal niet in rekening  brengen. Kan ik nog iets doen om mijn geld terug te krijgen? Voor 900 euro vind ik dat wel de moeite...

Vrouw houdt papier met vraagteken vast

Antwoord

Er zijn nog mogelijkheden om je geld terug te krijgen. Dat gaat niet vanzelf, je moet er wel moeite voor doen.

Schrijf zelf een brief

Schrijf om te beginnen zelf een brief aan de bemiddelaar. Daarin laat je weten dat je de bemiddelingskosten 'onverschuldigd' betaald hebt en dat je ze terug wilt hebben. Hiervoor kun je de modelbrief gebruiken van de Woonbond. Er is ook een modelbrief speciaal voor onterechte bemiddelingskosten bij kamerverhuur. Heb je vragen over de brief of weet je niet zeker of het in jouw situatie zinvol is om deze brief te sturen? Vraag dan persoonlijk advies aan de Huurderslijn, de (juridische) adviesdienst voor Woonbondleden.  Nog geen lid van de Woonbond? Word Lid.

Roep hulp in

Het kan zijn dat de bemiddelaar niet reageert op je brief of dat hij laat weten niet van plan te zijn te betalen. In dat geval kan inschakelen van een deskundige zoals een huurrecht advocaat, incassobureau of deurwaarder de volgende stap zijn. Zij kunnen een formele brief sturen waarin ze de bemiddelaar verzoeken de bemiddelingskosten terug te betalen.  Met onze online check controleer je of dat voor jou de juiste stap is. Doe de check.

Ga naar de kantonrechter

Als ook een formele sommatiebrief van de deurwaarder niet helpt, kan het zinvol zijn om via de kantonrechter je recht te halen. Een rechtszaak starten doe je natuurlijk niet zomaar. Je moet wel zeker weten dat er grote kans is dat je wint. Doe de check om te kijken of je een sterke zaak hebt.

Informatie uit deze vraagbaak kan verouderen of niet van toepassing zijn op uw persoonlijke situatie.

Voor een actueel en persoonlijk advies kunt u (lid worden en) bellen met de Huurderslijn.

publicatiedatum20 november 2015
actie
bemiddelingskosten

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen