Belangenbehartiger
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenDrie jaar geleden heb ik een woning gehuurd via een woningbemiddelaar. Ik heb de woning zelf gevonden op internet, maar had de bemiddelaar nodig om het adres van de verhuurder te achterhalen. Om de woning te kunnen huren moest ik niet alleen huur en een waarborgsom betalen, maar ook nog eens 900 euro bemiddelingskosten. Naar nu blijkt heb ik deze bemiddelingskosten ten onrechte betaald. Volgens de wet mag de bemiddelaar deze kosten helemaal niet in rekening brengen. Kan ik nog iets doen om mijn geld terug te krijgen? Voor 900 euro vind ik dat wel de moeite...
Het vragen van bemiddelingskosten aan de huurder mag niet, wanneer de makelaar feitelijk optreed in dienst van de verhuurder. Ook niet wanneer de verhuurder hier niet voor betaalt. Er zijn nog mogelijkheden om je geld terug te krijgen. Op het moment dat een huurmakelaar namens een verhuurder woonruimte aanbiedt, werkt hij voor de verhuurder. Je kunt onterecht in rekening gebrachte kosten tot vijf jaar na betaling terugvoreren. Hoe doe je dat?
Schrijf om te beginnen zelf een brief aan de bemiddelaar. Daarin laat je weten dat je de bemiddelingskosten 'onverschuldigd' betaald hebt en dat je ze terug wilt hebben. Hiervoor kun je de modelbrief gebruiken van de Woonbond. Er is ook een modelbrief speciaal voor onterechte bemiddelingskosten bij kamerverhuur. Heb je vragen over de brief of weet je niet zeker of het in jouw situatie zinvol is om deze brief te sturen? Vraag dan persoonlijk advies aan de Huurderslijn, de (juridische) adviesdienst voor Woonbondleden. Nog geen lid van de Woonbond? Word Lid.
Het kan zijn dat de bemiddelaar niet reageert op je brief of dat hij laat weten niet van plan te zijn te betalen. In dat geval kan inschakelen van een deskundige zoals een huurrecht advocaat, incassobureau of deurwaarder de volgende stap zijn. Zij kunnen een formele brief sturen waarin ze de bemiddelaar verzoeken de bemiddelingskosten terug te betalen.
Als ook een formele sommatiebrief van de deurwaarder niet helpt, kan het zinvol zijn om via de kantonrechter je recht te halen. Een rechtszaak starten doe je natuurlijk niet zomaar. Je moet wel zeker weten dat er grote kans is dat je wint. Heb je vragen over je kansen? Bel de Huurderslijn
Informatie uit deze vraagbaak kan verouderen of niet van toepassing zijn op jouw persoonlijke situatie.
Voor een actueel en persoonlijk advies kun je (lid worden en) bellen met de Huurderslijn.
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenVragen over huren of problemen met je verhuurder? Woonbondleden vragen advies bij de Huurderslijn (020-551 77 55).
Een goed geïnformeerde huurder krijgt meer voor elkaar! De Woonbond heeft tientallen brochures over de rechten van huurders en huurdersorganisaties. Je bestelt ze in onze webwinkel.
webwinkel