Hoe lang moet ik nog huur betalen?

Op dit moment huur ik een kamer. In het huurcontract staat dat ik dat minimaal voor een jaar moet doen. Ondertussen heb ik echter veel goedkopere woonruimte gevonden, waar ik graag zo snel mogelijk naartoe ga. Alleen zegt de verhuurder dat ik de resterende maanden van de huur voor mijn huidige kamer toch moet betalen. Klopt dat?

Contract tekenen

Antwoord

Ja, in principe klopt dat. In veel huurcontracten wordt de huur voor (minimaal) een jaar aangegaan. Dit betekent dat huurder en verhuurder de huur in principe niet met ingang van een eerdere datum kunnen opzeggen dan de einddatum van de minimaal afgesproken periode.

Minimaal afgesproken periode

Als huurder blijft u aansprakelijk voor betaling van de huur over de afgesproken periode. Als er sprake is van zeer bijzondere, onvoorziene omstandigheden kan het onredelijk zijn dat een verhuurder de huurder aan de minimale termijn houdt. Het gevonden hebben van goedkopere woonruimte is niet zo’n omstandigheid.

Financiële nakoming

Gedurende de overeengekomen periode kan de verhuurder u dus houden aan de (financiële) nakoming van de huurovereenkomst. De verhuurder kan en mag uiteraard niet voorkomen dat u verhuist, maar de plicht om de huur te betalen voor de overeengekomen periode blijft bestaan.

Praktische oplossing

Vaak wordt in dergelijke situaties in overleg een praktische oplossing gevonden, bijvoorbeeld als de verhuizende huurder (een) nieuwe huurder(s) voordraagt die (minimaal) de resterende huurperiode wil(len) volmaken of overnemen. In dat geval gaan verhuurders nogal eens akkoord, omdat het risico op verlies van huurinkomsten daarmee verdwijnt. Het is wel verstandig om een dergelijke oplossing op papier te bevestigen.

Informatie uit deze vraagbaak kan verouderen of niet van toepassing zijn op uw persoonlijke situatie.

Voor een actueel en persoonlijk advies kunt u (lid worden en) bellen met de Huurderslijn.

publicatiedatum14 juli 2015
huurcontract
huuropzegging
kamerhuur

Verder advies nodig?

Bel de Huurderslijn
020-5517755

  • Persoonlijk & actueel advies voor leden
  • ma t/m do: 10 - 13 uur
    dinsdag ook 18.30 - 20 uur

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen