Hoe maak ik bezwaar?

Ik denk dat de WOZ-waarde van mijn woning te hoog is. Als ik bezwaar wil maken hoe en wanneer moet dat dan?

Antwoord

De WOZ-waarde speelt een rol in het puntenstelsel waarmee de maximaal toegestane huurprijs van sociale huurwoningen wordt berekend. Hoe hoger de WOZ-waarde, hoe hoger de maximaal toegestane huurprijs. Als u de WOZ-waarde te hoog vindt kunt u bezwaar maken.

Wanneer bezwaar maken?

Over de WOZ-waarde hoort de gemeente u in de eerste 8 weken van het kalenderjaar een beschikking te sturen. Daarna hebt u 6 weken de tijd om bezwaar te maken. Dat kan op twee manieren:

Pro forma

Met de WOZ-beschikking sturen gemeenten vaak een standaardformulier mee waarmee pro forma (nog zonder een reden te laten weten) bezwaar kan worden gemaakt. De gemeente moet ook een taxatieverslag meesturen, zodat u kunt zien waar de WOZ-waarde op is gebaseerd. Wanneer er geen taxatieverslag is meegestuurd, kunt u dit opvragen. Het kan in verband met de bezwaarperiode dan verstandig zijn pro forma bezwaar te maken.  Gebruik dan dit voorbeeld voor een pro forma bezwaar (.doc) waarmee u ook gelijk het taxatieverslag kunt opvragen. Kies voor een pro forma bezwaar als u langer dan 6 weken nodig hebt om de redenen voor uw bezwaar op schrift te stellen.  

Inhoudelijk

De Woonbond heeft een modelbrief die u als basis kunt gebruiken voor een bezwaarbrief waarin u uitlegt waarom u bezwaar maakt. Voordat u deze brief verstuurt zult u goed willen controleren of het zinvol is om bezwaar te maken. Lees Hoe controleer ik of de WOZ-waarde klopt? voor alle punten waar u op moet letten.

Informatie uit deze vraagbaak kan verouderen of niet van toepassing zijn op uw persoonlijke situatie.

Voor een actueel en persoonlijk advies kunt u (lid worden en) bellen met de Huurderslijn.

publicatiedatum26 januari 2018
WOZ-waarde

Verder advies nodig?

Bel de Huurderslijn
020-5517755

  • Persoonlijk & actueel advies voor leden
  • ma t/m do: 10 - 13 uur
    dinsdag ook 18.30 - 20 uur

 

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Belangenbehartiger

De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties.  Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?

Successen

Kennisexpert

Een goed geïnformeerde huurder krijgt meer voor elkaar! De Woonbond heeft tientallen brochures over de rechten van huurders en huurdersorganisaties. U bestelt ze in onze webwinkel. 

webwinkel
Word nu lid en profiteer van alle voordelen