Hoe maak ik bezwaar?

Ik denk dat de WOZ-waarde van mijn woning te hoog is. Als ik bezwaar wil maken hoe en wanneer moet dat dan?

Antwoord

De WOZ-waarde speelt een rol in het puntenstelsel waarmee de maximaal toegestane huurprijs van sociale huurwoningen wordt berekend. Hoe hoger de WOZ-waarde, hoe hoger de maximaal toegestane huurprijs. Als u de WOZ-waarde te hoog vindt kunt u bezwaar maken.

Wanneer bezwaar maken?

Over de WOZ-waarde hoort de gemeente u in de eerste 8 weken van het kalenderjaar een beschikking te sturen. Daarna hebt u 6 weken de tijd om bezwaar te maken. Dat kan op twee manieren:

Pro forma

Met de WOZ-beschikking sturen gemeenten vaak een standaardformulier mee waarmee pro forma (nog zonder een reden te laten weten) bezwaar kan worden gemaakt. De gemeente moet ook een taxatieverslag meesturen, zodat u kunt zien waar de WOZ-waarde op is gebaseerd. Wanneer er geen taxatieverslag is meegestuurd, kunt u dit opvragen. Het kan in verband met de bezwaarperiode dan verstandig zijn pro forma bezwaar te maken.  Gebruik dan dit voorbeeld voor een pro forma bezwaar, waarmee u ook gelijk het taxatieverslag kunt opvragen. Kies voor een pro forma bezwaar als u langer dan 6 weken nodig hebt om de redenen voor uw bezwaar op schrift te stellen.  

Inhoudelijk

De Woonbond heeft een modelbrief die u als basis kunt gebruiken voor een bezwaarbrief waarin u uitlegt waarom u bezwaar maakt. Voordat u deze brief verstuurt zult u goed willen controleren of het zinvol is om bezwaar te maken. Lees Hoe controleer ik of de WOZ-waarde klopt? voor alle punten waar u op moet letten.

Informatie uit deze vraagbaak kan verouderen of niet van toepassing zijn op uw persoonlijke situatie.

Voor een actueel en persoonlijk advies kunt u (lid worden en) bellen met de Huurderslijn.

publicatiedatum14 februari 2020
WOZ-waarde

Verder advies nodig?

Bel de Huurderslijn
020-5517755

  • Persoonlijk & actueel advies voor leden
  • ma t/m do: 10 - 13 uur
    dinsdag ook 18.30 - 20 uur

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen