Hoe maak ik bezwaar?

Ik denk dat de WOZ-waarde van mijn woning te hoog is. Als ik bezwaar wil maken hoe en wanneer moet dat dan?

Antwoord

De WOZ-waarde speelt een rol in het puntenstelsel waarmee de maximaal toegestane huurprijs van sociale huurwoningen wordt berekend. Hoe hoger de WOZ-waarde, hoe hoger de maximaal toegestane huurprijs. Als u de WOZ-waarde te hoog vindt kunt u bezwaar maken.

Wanneer bezwaar maken?

Over de WOZ-waarde hoort de gemeente u in de eerste 8 weken van het kalenderjaar een beschikking te sturen. Daarna hebt u 6 weken de tijd om bezwaar te maken. Dat kan op twee manieren:

Pro forma

Met de WOZ-beschikking sturen gemeenten vaak een standaardformulier mee waarmee pro forma (nog zonder een reden te laten weten) bezwaar kan worden gemaakt. De gemeente moet ook een taxatieverslag meesturen, zodat u kunt zien waar de WOZ-waarde op is gebaseerd. Wanneer er geen taxatieverslag is meegestuurd, kunt u dit opvragen. Het kan in verband met de bezwaarperiode dan verstandig zijn pro forma bezwaar te maken.  Gebruik dan dit voorbeeld voor een pro forma bezwaar, waarmee u ook gelijk het taxatieverslag kunt opvragen. Kies voor een pro forma bezwaar als u langer dan 6 weken nodig hebt om de redenen voor uw bezwaar op schrift te stellen.  

Inhoudelijk

De Woonbond heeft een modelbrief die u als basis kunt gebruiken voor een bezwaarbrief waarin u uitlegt waarom u bezwaar maakt. Voordat u deze brief verstuurt zult u goed willen controleren of het zinvol is om bezwaar te maken. Lees Hoe controleer ik of de WOZ-waarde klopt? voor alle punten waar u op moet letten.

Informatie uit deze vraagbaak kan verouderen of niet van toepassing zijn op jouw persoonlijke situatie.

Voor een actueel en persoonlijk advies kun je (lid worden en) bellen met de Huurderslijn.

publicatiedatum14 januari 2022
WOZ-waarde

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen