Hoe moet ik mijn woning opleveren?

Binnenkort ga ik verhuizen, uit een huis waar ik vrij lang gewoond heb. Ik vraag me nu af of het nog nodig is om in mijn oude woning aan het klussen te slaan. Moet ik die woning in dezelfde staat terugbrengen als bij het ondertekenen van het huurcontract? De veranderingen die ik in de loop van de tijd heb aangebracht hebben de woning alleen maar beter gemaakt.

verhuisdozen

Antwoord

Hoe u de woning moet opleveren hangt af van het moment waarop de huurovereenkomst is ingegaan en van de vraag of er bij het begin van de huur een opnamestaat (ook wel beschrijving of inspectierapport genoemd) van de woning is gemaakt.

Huurovereenkomst ingegaan vóór 1 augustus 2003

Wel opnamestaat

Als er een opnamestaat is gemaakt moet de woning aan het einde van de huur in overeenstemming daarmee worden opgeleverd. Onderdelen die sinds het maken van de opnamestaat door normaal gebruik kapot zijn gegaan of versleten zijn, hoeft u niet te repareren. Bovendien mogen veranderingen die u met (schriftelijke) toestemming van uw verhuurder heeft aangebracht in de woning blijven zitten, behalve als met de verhuurder is afgesproken dat die bij verhuizing ongedaan moeten worden gemaakt. Van veranderingen die u zonder toestemming hebt aangebracht kan de verhuurder verlangen dat u die ongedaan maakt, tenzij dat een onredelijke eis is. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als het om een 'objectieve verbetering' gaat die de u zelf (deskundig) hebt aangebracht, zoals een wasmachine-aansluiting of een extra elektriciteitsgroep.

Geen opnamestaat

Is er geen opnamestaat van de woning, dan moet u de woonruimte in ‘goede staat’ opleveren. Als de woning niet in goede staat was toen u er kwam wonen, moet u dat bewijzen.

Huurovereenkomst ingegaan na 1 augustus 2003


Wel opnamestaat

Als er aan het begin van de huur een opnamestaat is gemaakt, moet de woning aan het einde van de huur worden opgeleverd in overeenstemming met die opnamestaat. Onderdelen die sinds het maken van de opnamestaat door normaal gebruik kapot zijn gegaan of versleten zijn, hoeft u niet te repareren. Bovendien mogen veranderingen die u met schriftelijke toestemming van de verhuurder heeft aangebracht in de woning blijven zitten, behalve als met de verhuurder (schriftelijk) is afgesproken dat ze bij verhuizing ongedaan moeten worden gemaakt. Van veranderingen die u zonder toestemming hebt aangebracht kan de verhuurder verlangen dat u die ongedaan maakt, tenzij dat een onredelijke eis is.

Geen opnamestaat

Is er bij het begin van de huurovereenkomst geen opnamestaat gemaakt, dan mag u de woning opleveren in de staat waarin die verkeert aan het einde van de huur. Als de verhuurder beweert dat de woonruimte aan het begin van de huur in betere staat verkeerde, moet hij dat bewijzen.

Informatie uit deze vraagbaak kan verouderen of niet van toepassing zijn op jouw persoonlijke situatie.

Voor een actueel en persoonlijk advies kun je (lid worden en) bellen met de Huurderslijn.

publicatiedatum2 januari 2015
huuropzegging

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen