Hoe regel ik dubbelglas?

Ik wil graag dubbelglas, hoe krijg ik dat van mijn verhuurder gedaan?

Radiator met eurobiljetten

Antwoord

Eerst kunt u de verhuurder – liefst schriftelijk – het voorstel doen om dubbelglas aan te brengen, bijvoorbeeld omdat u met dubbelglas in plaats van enkel glas veel meer energie kunt besparen en er veel minder lawaai van buiten in de woning doordringt.

Redelijke huurverhoging

Daarnaast kunt u de verhuurder te kennen geven dat u voor het dubbelglas een redelijke huurverhoging wilt betalen. Wettelijk mag de verhuurder voor het aanbrengen van een verbetering – bijvoorbeeld dubbelglas in plaats van enkelglas - een tussentijdse huurverhoging vragen. Die moet wel zijn gebaseerd op de kosten van de investering. Zo nodig kunt u door de Huurcommissie laten toetsen of de huurverhoging die uw verhuurder wil wel redelijk is. Zo niet, dan zal de Huurcommissie bepalen hoe hoog de huurverhoging wel mag zijn. Deze toets bij de Huurcommissie is mogelijk tot drie maanden nadat de verbetering is aangebracht.

Afdwingen via de rechter

Wil de verhuurder, ondanks uw schriftelijk verzoek daartoe, geen dubbelglas aanbrengen, dan kunt u op basis van artikel 7:243 van het Burgerlijk Wetboek (BW) via de rechter afdwingen dat de verhuurder dit toch moet doen. Het aanbrengen van dubbelglas is een voorbeeld van wat in dat wetsartikel ‘thermisch isoleren van de uitwendige scheidingsconstructies’ wordt genoemd. Ook voor de rechter is belangrijk dat u bereid moet zijn om voor het dubbelglas een redelijke tussentijdse huurverhoging te betalen. De huurder moet in deze procedure naar de rechter stappen.

Informatie uit deze vraagbaak kan verouderen of niet van toepassing zijn op jouw persoonlijke situatie.

Voor een actueel en persoonlijk advies kun je (lid worden en) bellen met de Huurderslijn.

publicatiedatum20 november 2018
energiebesparing
renovatie

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen