Ik kan niets laten overnemen. Wat nu?

​Ik ga na drie jaar in mijn huidige woning verhuizen. Ik heb enkele zaken van de vorige bewoners overgenomen, zoals een tegelvloer en een aanbouwkeuken. Nu gaat de verhuurder, een investeringsmaatschappij, het huis verkopen en krijg ik dus niet de kans om zaken te laten overnemen. Wat zijn mijn rechten en plichten?

aanrecht en keukenvloer

Antwoord

De tegelvloer en de aanbouwkeuken zijn zogeheten ‘onroerende’ zaken die al in de woning aanwezig waren toen u het huis ging huren. Wettelijk kan een nieuwe huurder dergelijke voorzieningen niet overnemen, niet van de vorige huurder en niet van de verhuurder.

Onroerende zaken zijn onderdeel gehuurde

Onroerende zaken, die onlosmakelijk met de woning verbonden zijn en die na verhuizing van de huurder die ze heeft aangebracht in de woning achterblijven, zijn onderdeel van het gehuurde en daarmee eigendom van de verhuurder. U kunt de tegelvloer en de aanbouwkeuken dus in de woning achterlaten. Dat de woning na uw verhuizing wordt verkocht, doet niet terzake. Overname door een nieuwe huurder zou wettelijk toch niet mogelijk zijn geweest. Dat kan alleen als het gaat om ‘roerende’ zaken zoals gordijnen, een gasfornuis, vloerbedekking, luxaflex en dergelijke.

Geen herstelkosten

Dat u drie jaar geleden mogelijk voor overname van de tegelvloer en de aanbouwkeuken heeft getekend, verandert niets aan het bovenstaande uitgangspunt. Eventuele (schriftelijke) afspraken over de overname van de tegelvloer en de aanbouwkeuken zijn niet geldig. U kunt daar niet aan worden gehouden, zelfs niet als de afspraak bijvoorbeeld zou zijn dat u de tegelvloer en de aanbouwkeuken moet verwijderen als die niet door een nieuwe huurder worden overgenomen. De verhuurder kan u geen herstelkosten in rekening brengen als hij besluit de tegelvloer en de aanbouwkeuken te verwijderen.  

Informatie uit deze vraagbaak kan verouderen of niet van toepassing zijn op uw persoonlijke situatie.

Voor een actueel en persoonlijk advies kunt u (lid worden en) bellen met de Huurderslijn.

publicatiedatum28 april 2011
huuropzegging
zelf aangebrachte veranderingen

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen