Ik krijg mijn waarborgsom niet terug, wat kan ik doen?

Mijn verhuurder weigert, nu ik verhuis, de waarborgsom terug te betalen. Kan ik hier iets tegen ondernemen?

Waarborgsom

Antwoord

U kunt om te beginnen uw (ex)verhuurder aanschrijven met een verzoek om teruggave van de waarborgsom. Onder normale omstandigheden geldt als uitgangspunt dat de verhuurder de waarborgsom bij het einde van de huur aan u moet terugbetalen. De waarborgsom is een garantiebedrag voor het geval de huurder aan het einde van de huur schade aan het huis heeft aangericht of huurachterstand heeft. Met de waarborgsom kan de verhuurder dan de schade herstellen of de huurachterstand verrekenen.

Geen huurachterstand of schade?

Is er geen sprake van huurachterstand of schade aan het gehuurde, dan moet u de waarborgsom volledig terugkrijgen. Rente hoeft de verhuurder daarover alleen te betalen als dat in het huurcontract of op een andere manier schriftelijk is afgesproken. Reageert uw verhuurder niet op uw schriftelijke verzoek om terugbetaling van de waarborgsom, dan kunt u in een dagvaardingsprocedure (laten) vorderen dat de rechter uw verhuurder alsnog tot (terug)betaling verplicht. 

Betalingsbewijs

Om te kunnen bewijzen dat u een waarborgsom heeft voldaan is het verstandig deze altijd per bank of getekende kwitantie te betalen, zodat er geen discussie kan ontstaan over de vraag of u deze wel of niet heeft voldaan bij het aangaan van de huurovereenkomst.

Informatie uit deze vraagbaak kan verouderen of niet van toepassing zijn op uw persoonlijke situatie.

Voor een actueel en persoonlijk advies kunt u (lid worden en) bellen met de Huurderslijn.

publicatiedatum2 december 2008
waarborgsom

Verder advies nodig?

Bel de Huurderslijn
020-5517755

  • Persoonlijk & actueel advies voor leden
  • ma t/m do: 10 - 13 uur
    dinsdag ook 18.30 - 20 uur

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen