Belangenbehartiger
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenOnze zoon kan een kamer gaan huren van een andere student, die voor langere tijd naar het buitenland gaat. Kan dat en heeft hij daar een bepaald soort huurcontract voor nodig?
Het is mogelijk om rechtsgeldig een kamer te huren die al wordt gehuurd door een ander die de woonruimte gedurende een bepaalde periode niet gebruikt. De oorspronkelijke huurder en de tijdelijke huurder kunnen daarover afpraken vastleggen in een huurcontract. Voor deze specifieke situatie heeft de Woonbond een model-tijdelijk huurcontract beschikbaar, dat te bestellen is via de webwinkel op deze website.
Het is noodzakelijk dat de oorspronkelijke huurder toestemming krijgt van de verhuurder om de kamer voor bepaalde tijd aan een ander te verhuren.
In het tijdelijke huurcontract spreken de huurder die de woonruimte tijdelijk niet nodig heeft en degene die deze in de tussentijd gaat huren af om welke periode het precies gaat. Ook moet in het huurcontract staan dat de oorspronkelijke huurder na de bepaalde tijd weer in de kamer gaat wonen en dat de ‘tijdelijke’ huurder de kamer voor die datum moet hebben ontruimd.
Ten slotte is het belangrijk dat de huurder die zijn kamer tijdelijk verhuurt de huur op de juiste wijze opzegt. Dat er een einddatum in het huurcontract staat maakt opzeggen niet overbodig. De ‘verhuurder’ (de oorspronkelijke huurder) moet in zijn aangetekend verzonden opzegging een opzegtermijn van minstens drie maanden in acht nemen. In de opzegging moet ook de reden voor de opzegging worden genoemd, namelijk het aflopen van de in het huurcontract afgesproken periode.
Als de huurder de einddatum van de bepaalde tijd (steeds) verschuift, bijvoorbeeld omdat het verblijf in het buitenland langer duurt, kan de huur niet meer worden opgezegd op grond van het verstreken zijn van de in het huurcontract bepaalde tijd.
Informatie uit deze vraagbaak kan verouderen of niet van toepassing zijn op uw persoonlijke situatie.
Voor een actueel en persoonlijk advies kunt u (lid worden en) bellen met de Huurderslijn.
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenVragen over huren of problemen met uw verhuurder? Woonbondleden vragen advies bij de Huurderslijn (020-551 77 55).
Een goed geïnformeerde huurder krijgt meer voor elkaar! De Woonbond heeft tientallen brochures over de rechten van huurders en huurdersorganisaties. U bestelt ze in onze webwinkel.
webwinkel