Kan ik administratiekosten terugeisen?

Ik heb ten onrechte bemiddelingskosten betaald voor een woning die ik zelf op internet heb gevonden. Ik heb jullie deurwaarderscheck ingevuld. De uitkomst was dat jullie mij aanraden om de deurwaarder in te schakelen. Nu heeft mijn bemiddelaar niet alleen bemiddelingskosten in rekening gebracht, maar daar bovenop ook nog eens ''administratiekosten”. Kan ik deze kosten ook meteen terugvorderen?

Vrouw onderzoekt claim

Antwoord

Als er sprake is van verkapte bemiddelingskosten, doet de naam van de kostenpost er niet toe (bemiddelingskosten, contractkosten, marketingkosten, verhuurkosten, administratiekosten, commissiekosten, advieskosten, makelaarskosten, courtage, eenmalige kosten huurder, etc). Kosten voor feitelijke bemiddeling zijn niet voor rekening van de huurder, ongeacht de naam. Zie ook het antwoord van Minister van der Steur op Kamervragen van 18 december 2015. Ook deze kosten kun je dus terugvorderen.  

Alleen wanneer er echt kosten zijn gemaakt die overwegend in jouw belang als woningzoekende zijn, zoals het regelen van een huisvestingsvergunning of het aanbrengen van een naamplaatje, mag de verhuurder deze kosten aan jou in rekening brengen. Dat is bepaald in het Nellestein-arrest. Hij kan dat ook doen via de bemiddelaar, wel moet er sprake zijn van werkelijke kosten die zijn gespecificeerd. Het mag dan niet gaan om standaard verhuurwerkzaamheden, zoals het regelen van een contract of een bezichtiging. Voor deze werkzaamheden mag een verhuurder (en dus ook een bemiddelaar) geen kosten in rekening brengen aan de woningzoekende. 

Informatie uit deze vraagbaak kan verouderen of niet van toepassing zijn op jouw persoonlijke situatie.

Voor een actueel en persoonlijk advies kun je (lid worden en) bellen met de Huurderslijn.

publicatiedatum12 januari 2016
actie
bemiddelingskosten

Verder advies nodig?

Bel de Huurderslijn
020-5517755

  • Persoonlijk & actueel advies voor leden
  • ma t/m do: 10 - 13 uur
    dinsdag ook 18.30 - 20 uur

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen