Kan ik bemiddelingskosten terugeisen als de makelaar heeft geholpen met zoeken?

Ik heb de woning die ik ben gaan huren niet zelf gevonden op Internet. De huurmakelaar heeft geholpen om deze woning voor me te vinden. Ik heb een zoekprofiel aangemaakt op zijn website. Op basis daarvan kreeg ik mails toegestuurd met woningaanbod dat aan mijn wensen voldeed. Eén van die aanbiedingen was inderdaad wel interessant maar bleek achteraf toch niet te voldoen aan mijn wensen. De makelaar heeft toen voor mij verder gezocht, na 2 bezichtigingen hebben zij uiteindelijk een geschikte woning voor mij gevonden.  De eerste maand huur én een maand borg heb ik direct aan de verhuurder betaald.  Maar ook de huurmakelaar wilde geld zien. Aan hem moest ik 750 euro 'contract- en administratiekosten'  betalen. Dat vind ik een belachelijk bedrag voor werk dat niet meer inhield dan het sturen van een paar mailtjes, 2 bezichtigingen en het voeren van een telefoongesprekje. Kan ik mijn geld terugeisen?

Speuren naar een woning

Antwoord

Dat hangt ervan af. Als je zelf een eigen aanhuurmakelaar hebt ingeschakeld om voor jou een woning te vinden die voldoet aan jouw specifieke wooneisen, dan mag hij hiervoor kosten in rekening brengen, er is dan sprake van eenzijdige bemiddeling. De vergoeding die een huurmakelaar vraagt moet wel in verhouding staan tot het verrichte werk. Daarbij moet gekeken worden naar de hoeveelheid tijd die zoekwerkzaamheden hebben gekost en het gangbare tarief van de medewerker die voor jou heeft gewerkt. Wat een redelijke vergoeding is moet per geval bekeken worden. 

De huurder hoeft géén kosten te betalen wanneer dezelfde aanhuurmakelaar voor dezelfde woning bemiddelt voor de verhuurder. Dan is er sprake van tweezijdige bemiddeling en dat is op grond van art. 7:417 lid 4 jo. art. 7:427 BW niet toegestaan. 

Was er sprake van eenzijdige bemiddeling dan kun je het volgende doen:

Schrijf de bemiddelaar een brief waarin je stelt dat de 750 euro 'contract- en administratiekosten'  niet in verhouding staan tot de verrichte werkzaamheden, verwijzend naar artikel 264 uit Burgerlijk Wetboek 7. Dit wetsartikel gaat over een 'onredelijk beding'. Heb je hulp nodig bij het schrijven van deze brief én ben je lid van de Woonbond? Neem dan contact op met de Huurderslijn. Wij kunnen je -na telefonisch contact- een voorbeeldtekst sturen om je op weg te helpen. Omdat iedere situatie anders is hebben we voor claims op basis van artikel 264 geen standaard voorbeeldtekst.

Informatie uit deze vraagbaak kan verouderen of niet van toepassing zijn op jouw persoonlijke situatie.

Voor een actueel en persoonlijk advies kun je (lid worden en) bellen met de Huurderslijn.

publicatiedatum12 januari 2016
actie
bemiddelingskosten

Verder advies nodig?

Bel de Huurderslijn
020-5517755

  • Persoonlijk & actueel advies voor leden
  • ma t/m do: 10 - 13 uur
    dinsdag ook 18.30 - 20 uur

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen