Kan ik meedoen met jullie rechtszaak?

Ik las in de krant dat de Woonbond een rechtszaak begint om de inkomensafhankelijke huurverhoging over 2013 tot en met 2015 terug te eisen. Ik heb in deze jaren ook een inkomensafhankelijke huurverhoging gekregen en wil mijn geld graag terug. Moet ik me melden bij de Woonbond als ik mee wil doen met de rechtszaak?

Antwoord

U hoeft zich hiervoor niet te melden. De Woonbond probeert een regeling voor elkaar te krijgen waar alle huurders die een inkomensafhankelijke huurverhoging kregen straks gebruik van kunnen maken. Hoe die regeling er in de praktijk uit gaat zien, is nu nog niet bekend. Wanneer we meer details weten, leest u dat op deze website.

Schikking of uitspraak van rechter

De Woonbond wil het liefste een schikking treffen met de overheid (Belastingdienst) en verhuurdersorganisaties. Dit houdt in dat we afspraken met deze partijen willen maken over het verlagen van de huurprijs en het terugbetalen van te veel betaalde huur. Als we tot een schikking kunnen komen, is het niet nodig om de rechter uitspraak te laten doen. We voorkomen dan een lange juridische strijd.

Helaas reageerden overheid en verhuurdersorganisaties afwijzend op ons eerste verzoek om te praten over een schikking. Daarom bereiden we nu een collectieve claim (een rechtszaak) voor, namens alle huurders die de afgelopen jaren een inkomensafhankelijke huurverhoging hebben betaald. Of en hoe huurders straks geld terug kunnen krijgen is dus afhankelijk van de afspraken in een eventuele schikking, of -als er geen schikking komt- van het oordeel van de rechter.

Kort geding is andere rechtszaak

U heeft ook in de krant kunnen lezen dat de Woonbond een kort geding heeft aangespannen. Dit is een ander soort rechtszaak dan de collectieve claim. In het kort geding eist de Woonbond dat de overheid per direct stopt met het verwerken van inkomensgegevens die gebruikt worden voor de huurverhoging in 2016. Het kort geding gaat dus over de huurverhoging per juli 2016, terwijl de collectieve claim over de huurverhoging van de afgelopen jaren gaat.

Informatie uit deze vraagbaak kan verouderen of niet van toepassing zijn op jouw persoonlijke situatie.

Voor een actueel en persoonlijk advies kun je (lid worden en) bellen met de Huurderslijn.

publicatiedatum21 maart 2016
inkomensafhankelijke huurverhoging

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen