Kan ik de te veel betaalde huur terugkrijgen?

Ik las in het nieuws dat de Belastingdienst onrechtmatig gegevens heeft verstrekt over inkomens van huurders. Ook ik heb drie jaar lang een extra inkomensafhankelijke huurverhoging gekregen, en daarmee zeker € 450 te veel huur betaald. Kan ik de te veel betaalde huur nu terugkrijgen?

Portretfoto vragensteller

Antwoord

De Woonbond bekijkt of huurders juridische mogelijkheden hebben om de te veel betaalde huur terug te eisen. Dat doen we samen met gespecialiseerde juristen. Of er mogelijkheden zijn weten we op dit moment niet. Daarvoor moeten we nog erg veel uitzoeken.

Uitspraak Raad van State

Dat huurders misschien geld kunnen terugeisen komt door een uitspraak van de Raad van State, de onafhankelijk adviseur van de regering en tevens de hoogste bestuursrechter van dit land.  De Raad van State heeft op 3 februari 2016 een uitspraak gedaan in een hoger beroep.  Die uitspraak maakt duidelijk dat de Belastingdienst geen inkomensgegevens van de huurder had mogen doorgeven aan de verhuurder. De wet zegt namelijk niet duidelijk genoeg dat dit moet. 

Door inkomensgegevens extra huurverhoging

De uitspraak van de Raad van State gaat over het verstrekken van inkomensgegevens, niet over de huurverhoging. Maar op basis van die inkomensgegevens hebben honderdduizenden huurders drie jaar lang een extra huurverhoging gekregen, bovenop de huurverhoging die iedereen moest betalen. Als de inkomensgegevens niet waren verstrekt was deze extra huurverhoging ook niet mogelijk geweest.

Geld terugeisen niet makkelijk

Het is logisch om te verwachten dat huurders die een extra huurverhoging betaalden hun geld kunnen terugkrijgen, maar verwachtingen zijn helaas niet genoeg om gelijk te krijgen. Het is nog onzeker of er voldoende juridische mogelijkheden zijn. Als al blijkt dat geld terugeisen mogelijk is, zal het zeker niet gemakkelijk worden. De Woonbond vindt dit onderwerp wel belangrijk genoeg om zich er actief voor in te zetten.

Als er nieuws is over mogelijkheden om te veel betaalde huur terug te eisen leest u dat op deze website.

Informatie uit deze vraagbaak kan verouderen of niet van toepassing zijn op uw persoonlijke situatie.

Voor een actueel en persoonlijk advies kunt u (lid worden en) bellen met de Huurderslijn.

publicatiedatum4 februari 2016
inkomensafhankelijke huurverhoging

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen