Kan ik de teveel betaalde huur terugkrijgen?

Ik zag op het nieuws dat de inkomensafhankelijke huurverhoging onrechtmatig is. Kan ik de door mij betaalde inkomensafhankelijke huurverhoging terugkrijgen?

Antwoord

De Woonbond is een rechtszaak begonnen omdat de inkomensgegevens van huurders niet verstrekt hadden mogen worden. De inkomensafhankelijke huurverhogingen zijn hiermee op onrechtmatige gronden geïnd, en de Woonbond eist dat huurders hiervoor gecompenseerd worden. Of u uw geld terug kunt krijgen hangt dus af van de uitspraak in deze rechtszaak.

In februari 2016 bleek uit een uitspraak van de Raad van State dat de Belastingdienst onrechtmatig inkomensgegevens van huurders heeft verstrekt. De Belastingdienst overtrad hiermee haar geheimhoudingsplicht. Dit is in april 2016 met een noodwet aangepast voor de huurverhoging in 2016.

Volgens de Woonbond en zijn advocaten mag vertrekken van inkomensgegevens nog steeds niet. De Belastingdienst mag namelijk alleen inkomensgegevens verstrekken aan bestuursorganen.

Uitspraak

Inmiddels is er een uitspraak gedaan, en heeft de rechter de Woonbond in de collectieve vordering niet ontvankelijk verklaard, omdat getroffen huurders volgens de rechtbank zelf individueel naar de bestuursrechter hadden kunnen stappen. De Woonbond overweegt nog in hoger beroep te gaan.

Informatie uit deze vraagbaak kan verouderen of niet van toepassing zijn op jouw persoonlijke situatie.

Voor een actueel en persoonlijk advies kun je (lid worden en) bellen met de Huurderslijn.

publicatiedatum19 oktober 2016
inkomensafhankelijke huurverhoging
rechtszaak

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen