Kan ik de woning van iemand anders overnemen?

Ik woon in een appartement met mijn zoontje. Het huis is erg klein, met maar één slaapkamer. Ik sta al vier jaar ingeschreven als woningzoekende, maar helaas is de minimale wachttijd in onze regio acht tot tien jaar. Nu gaat een vriendin van mij verhuizen en zij woont in een huis van een woningcorporatie. Ik zou dit huis graag overnemen, omdat het groter is en meer slaapkamers heeft. Ook is de buurt beter voor mijn kind. En de huurprijs is ongeveer hetzelfde als wat ik nu betaal. Kan ik haar woning overnemen? Ik lees veel over woningruil. Is dat ook een optie?

Woningruil

Antwoord

U kunt overname van de woning voorstellen aan de woningcorporatie, maar die zal de woning willen toewijzen op grond van de reguliere regels voor de woonruimteverdeling. En dan zijn er waarschijnlijk kandidaten die eerder voor de woning in aanmerking komen dan u. Die toewijzingsregels gelden overigens niet voor particuliere of commerciële verhuurders.

Woningruil

Woningruil kan een mogelijkheid zijn om op een andere dan de reguliere manier aan geschikte(re) woonruimte te komen. Dit veronderstelt wel dat uw vriendin de wens en bereidheid moet hebben om in uw huidige woning te gaan wonen. Anders is uiteraard geen sprake van een ruil. Als de verhuurder(s) van de woningen van u en uw vriendin met de ruil instemmen en u komt allebei in aanmerking voor een eventueel benodigde huisvestingsvergunning, kan de ruil snel rond zijn. De verhuurder(s) kan een hogere huurprijs vragen dan uw vriendin momenteel voor de woning betaalt, maar dat hoeft natuurlijk niet.

Indeplaatsstelling via kantonrechter

Als de verhuurder(s) niet wil(len) meewerken aan de woningruil kunt u de kantonrechter vragen om de woningruil vast te stellen. Dat heet een 'indeplaatsstelling'. U moet dan wel een zwaarwichtig belang hebben bij de gewenste ruil. Dat is bijvoorbeeld:

  • u hebt een benedenwoning nodig omdat traplopen fysiek niet meer gaat
  • uw werk is erg ver van uw huidige woonplaats. U wilt dichter bij uw werk gaan wonen, zodat uw gezinsleven minder wordt ontwricht
  • u wilt dichter bij familie wonen, bijvoorbeeld vanwege het verlenen of ontvangen van mantelzorg 

Uw behoefte aan (een) extra slaapkamer(s) is naar onze verwachting (nog) niet voldoende zwaarwichtig. De kantonrechter moet het verzoek dan afwijzen. Dat moet de rechter ook als uw ruilpartner geen garantie biedt dat hij of zij de huur zal kunnen betalen. Of als uw ruilpartner niet in aanmerking komt voor een mogelijk benodigde huisvestingsvergunning. Als de kantonrechter de ruil toewijst blijven de huurprijzen wel hetzelfde.

Informatie uit deze vraagbaak kan verouderen of niet van toepassing zijn op jouw persoonlijke situatie.

Voor een actueel en persoonlijk advies kun je (lid worden en) bellen met de Huurderslijn.

publicatiedatum14 juli 2015
woningruil
woningtoewijzing

Verder advies nodig?

Bel de Huurderslijn
020-5517755

  • Persoonlijk & actueel advies voor leden
  • ma t/m do: 10 - 13 uur
    dinsdag ook 18.30 - 20 uur

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen