Kan ik woningruil zo nodig afdwingen?

Ik wil graag met iemand van woning ruilen. Diverse keren heb ik gebeld met de corporatie. Telkens kreeg ik te horen dat het een formaliteit zou zijn. Plotseling kreeg ik echter een brief dat de verhuurder toch niet akkoord gaat. De reden: bij opzegging van de huur komt het huis in de verkoop. Voor mij is dit een drama! Kan ik toch nog iets doen om de ruil tot stand te brengen?

Woningruil gaat niet door

Antwoord

Het argument van uw verhuurder om alsnog niet met de ruil akkoord te gaan, is vreemd. Hij mag natuurlijk het beleid hebben om bepaalde vrijkomende woningen niet meer te verhuren en te koop aan te bieden. Als u niet zou ruilen, zou de verhuurder uw woning ook niet te koop kunnen zetten.

Nu de woning min of meer onverwacht eerder vrij zou komen - door uw ruil - probeert de verhuurder daar een slaatje uit te slaan en uw woning onverwacht snel op de koopmarkt te krijgen.

Inplaatsstelling via kantonrechter

Als uw verhuurder uiteindelijk geen toestemming geeft voor de woningruil - en dat is in feite het geval -, kunt u de kantonrechter vragen u te machtigen om uw ruilpartner in uw plaats te stellen. Als u van plan bent op korte termijn te ruilen kunt u zelfs een kort geding overwegen. U moet dan wel aantonen dat u een 'spoedeisend belang' bij de ruil heeft, bijvoorbeeld omdat uw gezondheid eist dat u op korte termijn naar de ruilwoning gaat.

Voordat de rechter beslist, weegt hij uw belangen en die van de verhuurder tegen elkaar af. De rechter kan uw vraag om een zogeheten ‘indeplaatsstelling’ alleen toewijzen als u een 'zwaarwichtig belang' bij de woningruil heeft. Enkele voorbeelden zijn dichter bij het werk of familie willen wonen, naar een grotere woning willen in verband met gezinsuitbreiding of een medische reden.

Huisvestingsvergunning en financiële garantie

Als er voor uw woning een huisvestingsvergunning vereist is, moet uw ruilpartner daarvoor in aanmerking komen. Ten slotte moet uw ruilpartner voldoende (financiële) garantie bieden voor het kunnen betalen van de huur. Als aan deze voorwaarden is voldaan, maakt u een goede kans dat de gewenste ruil, mogelijk dus tegen de zin van de verhuurder, toch door kan gaan.

Als de kantonrechter uw vordering tot indeplaatsstelling toewijst, blijven de bestaande huurovereenkomsten, en dus ook de huidige huurprijzen, gehandhaafd. Het enige wat verandert, is dat de verhuurders een andere huurder krijgen.

Informatie uit deze vraagbaak kan verouderen of niet van toepassing zijn op uw persoonlijke situatie.

Voor een actueel en persoonlijk advies kunt u (lid worden en) bellen met de Huurderslijn.

publicatiedatum22 september 2010
woningruil

Verder advies nodig?

Bel de Huurderslijn
020-5517755

  • Persoonlijk & actueel advies voor leden
  • ma t/m do: 10 - 13 uur
    dinsdag ook 18.30 - 20 uur

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen