Kan mijn hoge huur nog worden verlaagd?

Ik huur sinds februari een woning voor 930 euro per maand. In het huurcontract staat dat ik tegelijk met het ondertekenen de algemene voorwaarden kreeg én de puntentelling van de woning. Die laatste ontving ik echter pas kort geleden, ruim een half jaar later. Nu blijkt de huur hoger dan op grond van het aantal punten van 192 is toegestaan. Dat heb ik pas ontdekt, terwijl er maar zes maanden de tijd is om de huurprijs door de huurcommissie te laten toetsen. Kan ik van de verhuurder verlangen de huur alsnog te verlagen?

Huurverlaging

Antwoord

U kunt het hem natuurlijk voorstellen, maar wettelijk is de verhuurder niet verplicht uw huur te verlagen. Dat komt enerzijds omdat de eerste zes maanden van de huurovereenkomst inderdaad zijn verstreken en de huurcommissie de aanvangshuur alleen verlaagt met terugwerkende kracht vanaf het begin van de huur als het verzoek daartoe binnen de vereiste termijn is ingediend. Dient u het verzoek te laat in, dan wordt dit door de huurcommissie niet in behandeling genomen.

De huurcommissie verlaagt de afgesproken aanvangshuur alleen als de puntenwaardering daar aanleiding toe geeft en er dus te veel huur voor te weinig woningkwaliteit wordt gevraagd. Bovendien geldt nog dat de huurcommissie de huur alleen verlaagt als de maximale huur op grond van het puntentotaal niet hoger is dan de huurtoeslaggrens van – per 1 juli 2009 - € 647,53.

U geeft aan dat uw woning 192 punten telt en dat de huur daarom zou moeten worden verlaagd van € 930 tot € 887,44, de maximaal toegestane huur bij 192 punten. De huurcommissie neemt uw verzoek niet in behandeling omdat de eerste zes maanden van de huur al zijn verstreken, maar ook als u het verzoek wel op tijd had ingediend had de huurcommissie geoordeeld dat de door de verhuurder gevraagde huur mag. De maximale huur van € 887,44 bij 192 punten is namelijk ruim boven de huurtoeslaggrens van € 647,53. Uw huidige huurprijs van € 930 is daardoor wettelijk toegestaan en kan worden omschreven als een ‘terecht geliberaliseerde’ huurprijs.

Informatie uit deze vraagbaak kan verouderen of niet van toepassing zijn op uw persoonlijke situatie.

Voor een actueel en persoonlijk advies kunt u (lid worden en) bellen met de Huurderslijn.

publicatiedatum28 oktober 2009
aanvangshuur
huurcommissie

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen