Kan mijn huisbaas mij van mijn kamer zetten?

Sinds bijna een jaar woon ik in een studentenhuis in Nijmegen en ik lig ontzettend in de clinch met mijn huisbaas. Hij probeert rekeningen op ons te verhalen die voor hem zelf zijn, maar die altijd braaf door mijn huisgenoten zijn betaald. Nu ik daar werk van maak is hij woedend. Hij heeft per e-mail dreigementen geuit die erop neerkwamen dat ik op zoek moest naar andere woonruimte. Ik heb een contract voor een jaar dat in december afloopt. Volgens mij kan hij mij er dan niet uitzetten. Bovendien weigert hij de borg terug te betalen aan mensen die verhuizen. Toen een vorige huisgenoot wegging heeft ze de borg daarom afgetrokken van de laatste maand huur. De huisbaas heeft haar toen zo gestalkt, dat ze een ander telefoonnummer moest nemen. Wat kan ik doen?

Verscheurd contract

Antwoord

U heeft het duidelijk niet getroffen met uw huisbaas, maar u heeft natuurlijk helemaal gelijk als u opkomt voor uw (wettelijke) rechten en belangen. Dat dit bij de huisbaas niet in goede aarde valt is zijn probleem.

Geen opzeggingsgrond

Veel (particuliere) verhuurders zijn volstrekt onvoldoende geïnformeerd over hun wettelijke plichten en ervaren daardoor de nodige frustraties, bijvoorbeeld als blijkt dat ze bepaalde kosten, tegen hun verwachting in, niet bij de huurder in rekening mogen brengen. Helaas pindakaas en eigen schuld. Het is voor de verhuurder onmogelijk om de huur op te zeggen omdat hij de huurder niet (meer) kan uitstaan. Dat is geen wettelijk erkende opzeggingsgrond. Dat u op zoek zou moeten naar andere woonruimte is dus – helaas voor hem – hooguit een vrome wens. Als sprake is van dreigementen en intimidatie adviseren we u om daarvan altijd aangifte te doen bij de politie.

Huurcontract loopt door

Een huurcontract waarvan de afgesproken (minimum)termijn is verstreken, loopt inderdaad gewoon door. En het verrekenen van de waarborgsom met de laatste maand(en) huur is een uitstekend besluit als er alle aanleiding is om aan te nemen dat de verhuurder de waarborgsom niet terug gaat betalen, terwijl u de woning of kamer zonder schade en/of huurachterstand oplevert. Verstandig is altijd even schriftelijk te melden dat u de waarborgsom gaat verrekenen en hoe u dit zult doen.

Informatie uit deze vraagbaak kan verouderen of niet van toepassing zijn op uw persoonlijke situatie.

Voor een actueel en persoonlijk advies kunt u (lid worden en) bellen met de Huurderslijn.

publicatiedatum20 oktober 2009
huuropzegging
jongeren
kamerhuur
studentenhuisvesting
waarborgsom

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen