Belangenbehartiger
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenTot welk niveau kan de Huurcommissie de huur verlagen bij ernstige onderhoudsklachten?
Afhankelijk van de ernst van het gebrek aan de woning beslist de Huurcommissie tot welk niveau de huur per direct wordt verlaagd.
De verlaging kan tot gevolg hebben dat u tot 20%, 30% of 40% van de huidige huurprijs gaat betalen, afhankelijk van het type gebrek. Voor de meest extreme verlaging moet in de woning een gebrek of tekortkoming uit categorie A zijn vastgesteld en gaat u tot 20% van uw huidige huur betalen, voor een verlaging tot 30% van de huidige huurprijs moet een gebrek uit categorie B zijn vastgesteld en voor het terugbrengen van de huur tot 40% een gebrek uit categorie C. De lijst met A-, B- en C-gebreken vindt u op www.huurcommissie.nl.
De huurverlaging wordt opgeheven als de verhuurder de klachten afdoende heeft verholpen en hij de Huurcommissie daarvan op de hoogte heeft gebracht. Met ingang van de maand daarop betaalt de huurder dan weer de huurprijs die gold vóór de verlaging.
Zolang de huurverlaging vanwege (zeer) ernstige gebreken van kracht is, kan de huurder tegen een eventueel voorstel tot huurverhoging met succes bezwaar maken.
U kunt de Huurcommissie om een uitspraak verzoeken als uw huurprijs niet-geliberaliseerd is. Heeft u een geliberaliseerde huurprijs, dan is de Huurcommissie uitsluitend bevoegd, als in de huurovereenkomst staat, dat u een beroep op de Huurcommissie kunt doen.
De verhuurder is, ook na een uitspraak van de Huurcommissie, helaas niet verplicht de gebreken te verhelpen. Wel is de huurverlaging bedoeld om de verhuurder daartoe aan te zetten.
De gebrekenprocedure is op 1 juli 2014 ten gunste van de huurder gewijzigd. Voor die tijd kon de huur alleen worden verlaagd tot 20, 30 of 40 procent van de maximale huurprijs volgens het puntenstelsel, maar niet tot 20, 30 of 40 procent van de feitelijke huurprijs. Bij woningen met een relatief lage huur leverde dat maar weinig huurverlaging op.
Informatie uit deze vraagbaak kan verouderen of niet van toepassing zijn op jouw persoonlijke situatie.
Voor een actueel en persoonlijk advies kun je (lid worden en) bellen met de Huurderslijn.
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenVragen over huren of problemen met je verhuurder? Woonbondleden vragen advies bij de Huurderslijn (020-551 77 55).
Een goed geïnformeerde huurder krijgt meer voor elkaar! De Woonbond heeft tientallen brochures over de rechten van huurders en huurdersorganisaties. Je bestelt ze in onze webwinkel.
webwinkel