Krijg ik huurverlaging door de WOZ-beperking?

Ik las op de website van de Rijksoverheid dat de rol van de WOZ beperkt gaat worden in het berekenen van de maximale huurprijs. Kan ik nu huurverlaging krijgen?

Antwoord

Dat hangt er vanaf. De beperking gaat in op 1 mei  2022. Wanneer de regeling ingaat betekent dat voor een klein aantal huurders dat ze recht hebben op huurverlaging.

Om te zorgen dat de WOZ-punten geen enorm deel zijn van het puntenaantal waarmee een woning geliberaliseerd kan worden, geldt er een beperking. De WOZ- punten mogen niet meer zijn dan 33% van het totaal. Ten minste, bij woningen die in hun puntenaantal boven de liberalisatiegrens uitkomen. Dat is zo vanaf 142 punten in het woningwaarderingsstelsel. 

Rekenvoorbeeld

Heeft je woning 160 punten, en komen 80 van deze punten door de WOZ? Dan geldt de beperking (ook wel ‘cap' genoemd) uit deze regeling. In plaats van 80, krijgt de woning 39,40 WOZ-punten. Het nieuwe puntentotaal komt daarmee afgerond uit op 119 punten. De maximale huurprijs gaat dus omlaag.

Bij een woning van 160 punten waarbij 30 punten door de WOZ komen (minder dan 33% van het totaal) verandert er niets. Ook bij woningen die een puntentotaal onder de 142 punten hebben verandert er niets. Zelfs al ligt het aandeel WOZ-punten boven de 33%. 

Wat betaal je nu?

Om in aanmerking te komen voor huurverlaging door de WOZ-cap moet het puntentotaal in eerste instantie dus 142 of meer zijn. Als de maximale huurprijs vervolgens daalt tot onder het niveau van de  feitelijk huurprijs heb je recht op huurverlaging.

Huurprijs bij start van de huur

Daarnaast is het van belang in welk segment je de woning bent gaan huren. Is de woning boven de in het jaar van accepteren van de woning geldende liberalisatiegrens verhuurd? Dan blijft de huidige geliberaliseerde huurprijs gelden. Pas bij het opnieuw in de verhuur gaan geldt de lagere huurprijs van de woning. Als zittende huurder schiet je hier in dit geval dus niets mee op. Al zou je wel kunnen onderhandelen over de huurprijs nu blijkt dat de verhuurder bij nieuwe verhuur minder huur kan vragen. Je kunt met onze online check controleren of je geliberaliseerd of gereguleerd woont.

Overige uitzonderingen

En dan heeft de minister nog enkele uitzonderingen benoemd:

De beperking geldt ook niet voor:

 • Woningen met een WOZ-waarde onder de ‘ondergens’ (Dat is de minimale WOZ-waarde waarmee wordt gerekend. In 2022 bedraagt deze waarde minimaal € 55.888 (tot 1 juli 2022) of € 61.198 (per 1 juli 2022). 
 • Woningen met een bouwjaar in de jaren 2015-2019 en minimaal 110 punten zonder toekenning van WOZ-punten
 • Kleine nieuwbouwwoningen (minder dan veertig vierkante meter) in de zogenaamde ‘COROP-regio’s’ (regio Utrecht en regio Amsterdam). 

Samenvattend betekent dat je recht hebt op huurverlaging wanneer al het volgende het geval is:

 • De woning is nu 142 of meer punten waard is volgens het woningwaarderingsstelsel
 • Het WOZ-deel van de punten meer is dan 33%
 • De nieuwe maximale huurprijs is lager dan de huurprijs die je nu betaalt. 
 • Je ging de woning huren onder de toen geldende liberalisatiegrens
 • De overige uitzonderingen op de woning zijn niet van toepassing

Wil je zeker weten of je door de WOZ-beperking recht hebt op huurverlaging? Het beste kun je dan de Huurprijscheck van de huurcommissie doen. Leden van de Woonbond kunnen met vragen natuurlijk contact opnemen met de Huurderslijn

Informatie uit deze vraagbaak kan verouderen of niet van toepassing zijn op jouw persoonlijke situatie.

Voor een actueel en persoonlijk advies kun je (lid worden en) bellen met de Huurderslijn.

publicatiedatum15 december 2021

Verder advies nodig?

Bel de Huurderslijn
020-5517755

 • Persoonlijk & actueel advies voor leden
 • ma t/m do: 10 - 13 uur
  dinsdag ook 18.30 - 20 uur

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen