Levert bezwaar maken geld op?

Heeft het zin voor mij om bezwaar te maken tegen een hoge WOZ-waarde? Levert mij dat financieel voordeel op?

Antwoord

Dat hangt ervan af. De meeste huurders kunnen géén geld besparen door bezwaar te maken tegen een hoge WOZ-waarde. Voor sommige huurders is dat wel zo. Bezwaar maken kan ervoor zorgen dat u dit jaar minder huurverhoging krijgt. Of dat u recht krijgt op huurverlaging.

Betaalt u op dit moment al bijna de maximale huur die volgens het puntenstelsel is toegestaan? Dan is het extra belangrijk om bezwaar te maken.

Huurverlaging

Door een lagere WOZ-waarde gaat de maximaal toegestane huur van uw woning omlaag. Wie meer betaalt dan de maximaal toegestane huur kan huurverlaging afdwingen.

Rekenvoorbeeld:

  • Uw huurprijs is €580. De maximaal toegestane huur volgens het puntenstelsel is € 600. Uw huurprijs is wettelijk toegestaan. U heeft geen recht op huurverlaging.
  • Door een lagere WOZ-waarde wordt de nieuwe maximaal toegestane huur voor uw woning  € 560, lager dan de huurprijs die u op dit moment betaalt. Dat geeft u recht op huurverlaging.

Met de Huurprijscheck van de Huurcommissie berekent u hoeveel punten uw woning heeft en wat de maximaal toegestane huur is die daarbij hoort. Als u meer betaalt dan de maximaal toegestane huur kunt u met succes een procedure voeren om te huur te verlagen. 

Weigeren huurverhoging

Een lagere WOZ-waarde kan er ook voor zorgen dat u straks met succes bezwaar kunt maken tegen de jaarlijkse huurverhoging. Uw huurprijs mag door een huurverhoging nooit duurder worden dan de maximaal toegestane huur. Gebeurt dat toch? Dan kunt u de huurverhoging weigeren.

Rekenvoorbeeld

  • Uw huurprijs is  € 592. De maximaal toegestane huur voor uw woning is € 620. Uw verhuurder stelt 3,9% huurverhoging voor,  waarmee de nieuwe huurprijs € 615 zou worden. Dit is lager dan de maximaal toegestane huur.
  • Uw huurprijs is € 592. Dankzij de verlaagde WOZ-waarde komt de maximaal toegestane huur op € 598. In juli stelt uw verhuurder 3,9% huurverhoging voor, waarmee de nieuwe huurprijs op € 615 uit zou komen. Omdat dit hoger is dan de maximaal toegestane huur kunt u de huurverhoging met succes weigeren. Als uw zaak bij de Huurcommissie komt krijgt u gelijk.

Een lagere WOZ-waarde kan er dus voor zorgen dat u straks met succes bezwaar kunt maken tegen de huurverhoging per 1 juli.

Informatie uit deze vraagbaak kan verouderen of niet van toepassing zijn op uw persoonlijke situatie.

Voor een actueel en persoonlijk advies kunt u (lid worden en) bellen met de Huurderslijn.

publicatiedatum26 januari 2018
puntenstelsel

Verder advies nodig?

Bel de Huurderslijn
020-5517755

  • Persoonlijk & actueel advies voor leden
  • ma t/m do: 10 - 13 uur
    dinsdag ook 18.30 - 20 uur

 

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Belangenbehartiger

De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties.  Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?

Successen

Kennisexpert

Een goed geïnformeerde huurder krijgt meer voor elkaar! De Woonbond heeft tientallen brochures over de rechten van huurders en huurdersorganisaties. U bestelt ze in onze webwinkel. 

webwinkel
Word nu lid en profiteer van alle voordelen