Levert bezwaar maken geld op?

Heeft het zin voor mij om bezwaar te maken tegen een hoge WOZ-waarde? Levert mij dat financieel voordeel op?

Antwoord

Dat hangt ervan af. De meeste huurders kunnen géén geld besparen door bezwaar te maken tegen een hoge WOZ-waarde. Voor sommige huurders is dat wel zo. Bezwaar maken kan ervoor zorgen dat u dit jaar minder huurverhoging krijgt. Of dat u recht krijgt op huurverlaging.

Betaalt u op dit moment al bijna de maximale huur die volgens het puntenstelsel is toegestaan? Dan is het extra belangrijk om bezwaar te maken.

Huurverlaging

Door een lagere WOZ-waarde gaat de maximaal toegestane huur van uw woning omlaag. Wie meer betaalt dan de maximaal toegestane huur kan huurverlaging afdwingen.

Rekenvoorbeeld:

  • Uw huurprijs is €580. De maximaal toegestane huur volgens het puntenstelsel is € 600. Uw huurprijs is wettelijk toegestaan. U heeft geen recht op huurverlaging.
  • Door een lagere WOZ-waarde wordt de nieuwe maximaal toegestane huur voor uw woning  € 560, lager dan de huurprijs die u op dit moment betaalt. Dat geeft u recht op huurverlaging.

Met de Huurprijscheck van de Huurcommissie berekent u hoeveel punten uw woning heeft en wat de maximaal toegestane huur is die daarbij hoort. Als u meer betaalt dan de maximaal toegestane huur kunt u met succes een procedure voeren om te huur te verlagen. 

Weigeren huurverhoging

Een lagere WOZ-waarde kan er ook voor zorgen dat u straks met succes bezwaar kunt maken tegen de jaarlijkse huurverhoging. Uw huurprijs mag door een huurverhoging nooit duurder worden dan de maximaal toegestane huur. Gebeurt dat toch? Dan kunt u de huurverhoging weigeren.

Rekenvoorbeeld

  • Uw huurprijs is  € 592. De maximaal toegestane huur voor uw woning is € 620. Uw verhuurder stelt 3,9% huurverhoging voor,  waarmee de nieuwe huurprijs € 615 zou worden. Dit is lager dan de maximaal toegestane huur.
  • Uw huurprijs is € 592. Dankzij de verlaagde WOZ-waarde komt de maximaal toegestane huur op € 598. In juli stelt uw verhuurder 3,9% huurverhoging voor, waarmee de nieuwe huurprijs op € 615 uit zou komen. Omdat dit hoger is dan de maximaal toegestane huur kunt u de huurverhoging met succes weigeren. Als uw zaak bij de Huurcommissie komt krijgt u gelijk.

Een lagere WOZ-waarde kan er dus voor zorgen dat u straks met succes bezwaar kunt maken tegen de huurverhoging per 1 juli.

Informatie uit deze vraagbaak kan verouderen of niet van toepassing zijn op uw persoonlijke situatie.

Voor een actueel en persoonlijk advies kunt u (lid worden en) bellen met de Huurderslijn.

publicatiedatum26 januari 2018
puntenstelsel

Verder advies nodig?

Bel de Huurderslijn
020-5517755

  • Persoonlijk & actueel advies voor leden
  • ma t/m do: 10 - 13 uur
    dinsdag ook 18.30 - 20 uur

 

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen