Mag mijn verhuurder extra huurverhoging voor mijn garage vragen?

Ik heb voor mijn woning een huurverhoging van 2,5% ontvangen en voor mijn garage van 7%. Mag dat ?

Garagedeur

Antwoord

Voor de beantwoording van deze vraag is het van belang of de garage onderdeel is van het gehuurde en om die reden in de huurovereenkomst van de woonruimte is opgenomen, of dat de garage – bijvoorbeeld een garagebox verderop in de straat -afzonderlijk wordt gehuurd in een aparte huurovereenkomst met een eigen huurprijs.

Maakt de garage onderdeel uit van de huurovereenkomst woonruimte, dan is de huur onderdeel van de kale huurprijs en is 7% verhoging van de huurprijs voor de garage dus niet toegestaan. Als de garage onderdeel is van de woonruimte telt de oppervlakte ervan mee in het puntenstelsel. De waardering is ¾ punt per vierkante meter.

Wordt de garage(box) in een afzonderlijke huurovereenkomst verhuurd en is er een aparte huurprijs overeengekomen, dan valt de huur van de garage niet onder de huurprijsbepalingen van woonruimte en dus niet onder de huurprijsbescherming. De verhuurder is dan niet gebonden aan de maximale huurverhoging die voor woonruimte geldt. Of een huurverhoging van 7 % is toegestaan, hangt onder meer af van de inhoud van de huurovereenkomst voor de garage. Geschillen over de huurprijs van een afzonderlijke garage(box) kunnen niet worden voorgelegd aan de Huurcommissie, maar alleen aan de rechter.  

Informatie uit deze vraagbaak kan verouderen of niet van toepassing zijn op uw persoonlijke situatie.

Voor een actueel en persoonlijk advies kunt u (lid worden en) bellen met de Huurderslijn.

publicatiedatum12 mei 2015
jaarlijkse huurverhoging

Verder advies nodig?

Bel de Huurderslijn
020-5517755

  • Persoonlijk & actueel advies voor leden
  • ma t/m do: 10 - 13 uur
    dinsdag ook 18.30 - 20 uur

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen