Mag mijn verhuurder mijn huis opeisen?

De verhuurder wil de huurovereenkomst opzeggen, omdat hij mijn woning nodig heeft om tijdelijk in te wonen als hij zijn eigen nieuwe huis gaat verbouwen. Is dit een geldige reden voor het opzeggen van de huur?

Verhuizing

Antwoord

Nee. Uw verhuurder is kennelijk in de veronderstelling dat u moet verhuizen, zodat hij gedurende de verbouwing van zijn koopwoning tijdelijk kan verblijven in het huis dat u van hem huurt. Als u hem in die tijd niet als logé wilt, is dit geen geldige reden om de huurovereenkomst met u te kunnen opzeggen.

Geen dringend eigen gebruik

De verhuurder rept in een brief aan u kennelijk van huuropzegging wegens ‘dringend eigen gebruik’, maar er is in zijn geval geen sprake van een dringende reden waarom juist uw woning zou moeten voorzien in de – ook nog eens tijdelijke – woonbehoefte van uw verhuurder. Er zijn voor hem tenslotte tal van andere mogelijkheden voor alternatieve huisvesting tijdens de beoogde verbouwing. Uw belang bij het kunnen voortzetten van uw huidige huurovereenkomst lijkt duidelijk zwaarder te wegen.

Juridische procedure

Als de verhuurder tóch meent een juridische procedure te moeten starten – het initiatief daartoe is aan hem – zal hij bij de rechter moeten aantonen dat zijn belang om in uw huis te kunnen gaan wonen wél zwaarder weegt dan het uwe om uw huis te kunnen blijven huren. Verder moet hij aantonen dat er voor u passende andere woonruimte beschikbaar is. Daarnaast dient hij u een verhuiskostenvergoeding te verstrekken van minimaal € 5.857 (prijspeil 1 maart 2015, de verhuiskostenvergoeding wordt jaarlijks op 1 maart geindexeerd).

Informatie uit deze vraagbaak kan verouderen of niet van toepassing zijn op uw persoonlijke situatie.

Voor een actueel en persoonlijk advies kunt u (lid worden en) bellen met de Huurderslijn.

publicatiedatum16 juli 2015
huuropzegging

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen