Moet ik betalen voor bemiddeling?

Op de website van een bemiddelingsbureau zocht ik in het beschikbare woningaanbod. Ik reageerde op een huurwoning, waarna ik werd uitgenodigd voor een bezichtiging. Na acceptatie van de woning ging ik langs hun kantoor voor het  tekenen van het contract. Tot mijn verbazing moest ik toen ook tekenen voor het betalen van ‘ bemiddelingskosten’ a 1 x maandhuur, bovenop de 2 maanden borg die ik ook moest betalen. Protesteren had geen zin, het was duidelijk dat de woning aan mijn neus voorbij zou gaan als ik niet zou betalen. Ik vind dit onterecht, want ik heb nooit opdracht gegeven tot het zoeken van een woning en ik heb de woning nota bene zelf gevonden op hun website. Kan ik mijn bemiddelingskosten terugvorderen?

Sleutelhanger met huisje

Antwoord

Ja, u kunt deze bemiddelingskosten terugvorderen. U hebt geen expliciete opdracht gegeven tot bemiddeling. In dat geval mag de bemiddelaar geen bemiddelingskosten vragen.

Om de huurder bemiddelingskosten in rekening te mogen brengen moet de bemiddelaar zich aan enkele regels houden. De woningzoekende (en niet de verhuurder) moet opdracht tot de bemiddeling geven. De bemiddelaar mag ook niet tegelijkertijd voor de verhuurder en de woningzoekende werken. Dat heet 'het dienen van twee heren' en dat mag niet. Wanneer er in opdracht van de verhuurder wordt gewerkt, mogen er nooit bemiddelingskosten aan de huurder worden gerekend. Het is daarbij niet van belang of de verhuurder de bemiddelaar wel of niet betaalt, of dat de huurder een zoekopdracht heeft getekend. Voor het terugvorderen van onterecht betaalde bemiddelingskosten heeft de Woonbond een modelbrief ontwikkeld. Helpt de modelbrief niet? Dan kun je mogelijk de met behulp van een deskundige als een huurrecht advocaat, incassobureau of deurwaarder je geld terug vorderen.

Ook regels over hoogte kosten

Heb je zelf een concrete zoekopdracht gegeven aan de bemiddelaar, en heeft de bemiddelaar aan de hand van je zoekprofiel ook woningen voor je geselecteerd én aangeboden? Dan ben je als opdrachtgever een vergoeding verschuldigd. Maar die vergoeding moet in redelijke verhouding staan tot de hoeveelheid werk. Je kunt dan denken aan enkele tientjes voor het opstellen van het contract en één tot anderhalf uur honorarium per bezichtiging. Is de vergoeding te hoog in verhouding tot de hoeveelheid werk? Dan kun je stellen dat er sprake is van een ‘onredelijk beding’, zoals bedoeld in artikel 7:264 van het Burgerlijk Wetboek. Je kunt het teveel betaalde bedrag dan via de kantonrechter terugvorderen.

Informatie uit deze vraagbaak kan verouderen of niet van toepassing zijn op jouw persoonlijke situatie.

Voor een actueel en persoonlijk advies kun je (lid worden en) bellen met de Huurderslijn.

publicatiedatum12 januari 2016
actie
bemiddelingskosten

Verder advies nodig?

Bel de Huurderslijn
020-5517755

  • Persoonlijk & actueel advies voor leden
  • ma t/m do: 10 - 13 uur
    dinsdag ook 18.30 - 20 uur

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen