Belangenbehartiger
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenIk hoorde van iemand die nu net te veel verdient om voor een sociale huurwoning in aanmerking te komen. Hij had zich gemeld bij een verhuurder voor een vrijesectorwoning. Die eiste dat hij vier maanden borg betaalde. Is dat normaal? Mag dat?
Een waarborgsom mag niet onredelijk hoog zijn. Helaas is de hoogte van de waarborgsom niet wettelijk geregeld. Eén tot tweemaal de maandhuur wordt door de meeste rechters als norm aangehouden. Een enkele rechter accepteert een waarborgsom van driemaal de maandhuur.
Een plicht om rente over de waarborgsom te betalen heeft de verhuurder niet. Dat u rente ontvangt moet dus in de huurovereenkomst staan. Spreek ook af wanneer de rente wordt uitbetaald. Liever elk jaar of elke vijf jaar dan alleen aan het eind van de huur.
Wel of geen rente over de waarborgsom kan van belang zijn bij het oordeel van de rechter over de redelijkheid van de hoogte van de waarborgsom. Zo kan een rechter een waarborgsom van driemaal de maandhuur mét rente redelijk vinden, terwijl hij hetzelfde bedrag zonder rente als onredelijk hoog kan beoordelen. Een waarborgsom van vier maal de kale huur zonder rente is in principe onredelijk, zeker als de huur ook hoog is. U verschaft de verhuurder daarmee in feite een spaarrekening, en dat is niet de bedoeling.
U kunt de verhuurder voorstellen de waarborgsom aan te passen tot bijvoorbeeld één of hoogstens twee maanden huur zonder rente of drie maanden met rente. Als de woning aan uw neus voorbij dreigt te gaan als u niet met de huidige waarborgsom instemt, kunt u de - onredelijk hoge - waarborgsom voldoen, om die vervolgens van de verhuurder terug te vorderen, zo nodig via de rechter. De wet zegt namelijk dat een dergelijk ‘niet redelijk voordeel’ niet mag.
De verhuurder is niet verplicht een waarborgsom te vragen. Betaal een waarborgsom altijd per bank of getekende kwitantie, zodat u het bestaan ervan kunt bewijzen. De waarborgsom moet worden terugbetaald door de huidige verhuurder, ook al is de woning in de tussentijd (meermalen) van eigenaar veranderd.
Sommige verhuurders vragen een bankgarantie in plaats van een waarborgsom. De verhuurder kan dan de bankgarantie aanspreken als de huurder bij verhuizing huurachterstand heeft of de woning beschadigd achterlaat. Een bankgarantie heeft als nadeel dat er voor de huurder jaarlijks administratiekosten aan verbonden zijn en dat er ook geen rente over kan worden ontvangen.
Informatie uit deze vraagbaak kan verouderen of niet van toepassing zijn op uw persoonlijke situatie.
Voor een actueel en persoonlijk advies kunt u (lid worden en) bellen met de Huurderslijn.
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenVragen over huren of problemen met uw verhuurder? Woonbondleden vragen advies bij de Huurderslijn (020-551 77 55).
Een goed geïnformeerde huurder krijgt meer voor elkaar! De Woonbond heeft tientallen brochures over de rechten van huurders en huurdersorganisaties. U bestelt ze in onze webwinkel.
webwinkel