Moet ik weg nu mijn huurwoning is verkocht?

Mijn woning, waarin ik op de begane grond al vierentwintig jaar woonruimte huur, is onder voorbehoud verkocht. De koper wil graag dat ik vertrek. Hij wil zijn ouders op de begane grond laten wonen, terwijl hij zelf wil verhuizen naar het appartement op de eerste etage. Ik woon al jaren prettig in deze woning en ben absoluut niet van plan bent te vertrekken. De verhuurder dreigt met juridische stappen omdat ik de verkoop zou dwarsbomen. Wat kan ik doen?

Antwoord

De nieuwe eigenaar, die tevens uw nieuwe verhuurder is, kan u er niet zomaar uitzetten. Hij kan ook geen juridische stappen tegen u ondernemen omdat u de verkoop zou tegenhouden. Dat doet u namelijk niet. De woning is tenslotte verkocht, met u als huurder van een deel van het pand erbij. De toevoeging ‘onder voorbehoud’ betekent alleen maar dat er nog zekerheid ontbreekt over de financiering van de koop.

Huurcontract voortzetten

De verhuurder moet het huurcontract dat u had met de vorige eigenaar ongewijzigd voortzetten, inclusief de huidige huurprijs. Natuurlijk is het mogelijk dat de nieuwe verhuurder een procedure begint om het huurcontract te laten ontbinden. Dat is zijn beslissing, waarvan u de gevolgen in principe rustig kunt afwachten. Het is maar de vraag of bijvoorbeeld het argument dat hij zijn ouders in uw woning wil laten wonen voldoende is om de huurovereenkomst met u via de rechter te kunnen beëindigen. Daarvoor zal hij onder meer moeten aantonen dat zijn belang om dit te realiseren zwaarder weegt dan uw belang bij voortzetting van de huurovereenkomst. Bovendien moet hij als nieuwe eigenaar minstens drie jaar wachten voordat hij op grond van een dergelijk argument bij de rechter kan aankloppen.

Informatie uit deze vraagbaak kan verouderen of niet van toepassing zijn op uw persoonlijke situatie.

Voor een actueel en persoonlijk advies kunt u (lid worden en) bellen met de Huurderslijn.

publicatiedatum20 juli 2015
huurcontract
huuropzegging

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen