Moet er verwarming en warmwater in een huis zijn?

Mijn dochter en haar vriend hebben onlangs een woning toegewezen gekregen en aanvaard. Het is een huis zonder cv, dus moesten ze zelf een gaskachel aanschaffen. Dat hebben we kunnen regelen. Echter, bij de bezichtiging was ons niet opgevallen dat de woning ook geen geiser had. Moet een woningstichting het huis voorzien van een geiser of moet je dat ook zelf regelen?

Gaskachel

Antwoord

De verhuurder mag een woning aanbieden zonder verwarming en warmwatervoorziening, tenzij in het huurcontract staat dat de woning over deze voorzieningen beschikt. Dan moeten die natuurlijk ook aanwezig zijn en functioneren.

Zelf kopen of huren

Als het huis geen verwarming- en warmwaterinstallatie heeft en de huurovereenkomst ook niet aangeeft dat die er moeten zijn, zult u daar dus zelf voor moeten zorgen. Dat kan door (een) gaskachel(s) en een geiser te kopen of te huren, dat laatste bijvoorbeeld van een energiebedrijf. Als u één of beide huurt heeft u (een) huurovereenkomst(en) met dat bedrijf voor de betreffende voorziening(en). Let goed op de algemene voorwaarden als het gaat om het verhelpen van mankementen, opzeggen van de huur, enzovoorts.

Als u verhuist

Als u (een) gaskachel(s) of een geiser koopt, is die uw eigendom en kunt u die uiteraard meenemen als u gaat verhuizen. Met de verhuurder onderhandelen over het in de woning achterlaten ervan, eventueel tegen een vergoeding voor u, kan natuurlijk ook, als de verhuurder aangeeft daarvoor interesse te hebben. Verplicht om de voorzieningen van u over te nemen is hij niet.

Geen woningwaarderingspunten

Als u (een) gaskachel(s) heeft gekocht of huurt, mogen de woningwaarderingspunten in het puntenstelsel – twee per verwarmd vertrek –niet meetellen in de puntentelling van uw woning. De aanwezigheid van een geiser wordt sowieso niet met punten beloond.

Huren met kachel of geiser

Het komt regelmatig voor dat verhuurders een woning wél ter beschikking stellen met (een) gaskachel(s) en/ of een geiser. Daarvoor mogen eventueel servicekosten in rekening worden gebracht, al is dat niet verplicht. Deze servicekosten moeten dan gebaseerd zijn op de investering die de verhuurder voor de voorzieningen heeft moeten doen.

Servicekosten

Het is ook mogelijk dat de verhuurder u de huur doorberekent die hij zelf voor de voorzieningen moet betalen aan bijvoorbeeld een energiebedrijf. De kosten mogen dan niet hoger zijn dan wat u redelijkerwijs zou moeten betalen als u de voorziening(en) zelf zou huren. Het eventuele ‘klein en dagelijks’ onderhoud door de verhuurder aan gaskachels en geisers mag via de servicekosten aan u worden doorberekend.

Informatie uit deze vraagbaak kan verouderen of niet van toepassing zijn op uw persoonlijke situatie.

Voor een actueel en persoonlijk advies kunt u (lid worden en) bellen met de Huurderslijn.

publicatiedatum14 juli 2015
huurcontract
puntenstelsel
servicekosten

Verder advies nodig?

Bel de Huurderslijn
020-5517755

  • Persoonlijk & actueel advies voor leden
  • ma t/m do: 10 - 13 uur
    dinsdag ook 18.30 - 20 uur

 

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen