Moeten wij de glasverzekering betalen?

​Wij krijgen in het kader van renovatie nieuw dubbelglas van HR+-kwaliteit. Nu zegt de verhuurder dat wij via de servicekosten de premie voor de glasverzekering moeten gaan betalen, voor het geval deze ramen stuk gaan. Voor het hele complex is dit bedrag zo’n € 3.000, te verdelen over de appartementen. Mag dat?

Dubbel glas

Antwoord

Nee. De Nota van Toelichting op het zogeheten ‘Besluit kleine herstellingen’, waarin staat welke onderhouds- en herstelklusjes voor rekening van de huurder komen, zegt namelijk: 'Ruiten die eenvoudig kunnen worden vervangen in een glazen binnendeur, in een buitendeur of in een goed bereikbaar raam en waarvan het vervangen derhalve geen grote kosten meebrengt, zijn voor rekening van de huurder.

Noemenswaardige kosten

Gaat het evenwel om een kostbare ruit of een ruit die niet zonder meer door de huurder te bereiken is of technisch lastig is te plaatsen en moeten derhalve noemenswaardige kosten worden gemaakt, dan is dat voor rekening van de verhuurder.'

Geen kleine herstelling

Het lijdt geen twijfel dat in uw situatie sprake is van kostbare ruiten die mogelijk technisch ook lastig te plaatsen zijn en waarvan het herstel waarschijnlijk met noemenswaardige kosten gepaard gaat. Glasbreuk in deze ramen zal daarom (meestal) geen ‘kleine herstelling’ voor rekening van de huurder zijn.

Niet doorberekenen via servicekosten

De herstelkosten of, zoals in uw geval, de verzekeringspremie bij glasbreuk, mogen dus niet via de servicekosten aan de huurder worden doorberekend. De verhuurder kan het glasbreukrisico onderbrengen bij de opstalverzekering van het complex en de premie daarvan wordt wettelijk geacht onderdeel te zijn van de kale huur.

Informatie uit deze vraagbaak kan verouderen of niet van toepassing zijn op uw persoonlijke situatie.

Voor een actueel en persoonlijk advies kunt u (lid worden en) bellen met de Huurderslijn.

publicatiedatum10 februari 2011
servicekosten

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen