Over welke servicekosten kan de Huurcommissie uitspraak doen?

Ik ben het niet eens met de hoogte van de servicekosten in mijn complex. Over welke servicekosten kan ik de Huurcommissie om uitspraak vragen?
 

Narekenen

Antwoord

Alle servicekosten die vallen onder het begrip woonservicekosten en in de huurovereenkomst zijn overeengekomen kunnen door de Huurcommissie op redelijkheid en juistheid van (de hoogte van) de gemaakte kosten worden getoetst.

Onder woonservicekosten vallen uitsluitend de kosten van service en diensten door de verhuurder die verband houden met de bewoning van de woonruimte. Voorbeelden zijn de kosten van de warmtevoorziening, de huismeester, het ontstoppingsfonds of de kosten van meubilering. De woonservicekosten staan in een wettelijke regeling die het ‘Besluit servicekosten’ heet.

Er kan een onderscheid worden gemaakt tussen deze woonservicekosten en andere diensten. Dit verschil is belangrijk, omdat alleen geschillen over woonservicekosten kunnen worden voorgelegd aan de Huurcommissie, als de huurprijs niet geliberaliseerd is.

Geschillen over de prijs of kwaliteit van service door de verhuurder, die niet met de bewoning te maken hebben, zoals medische zorgverlening, huishoudelijke hulp, maaltijdverstrekking of andere 'zorgservice', kunnen uitsluitend worden voorgelegd aan de kantonrechter.

Informatie uit deze vraagbaak kan verouderen of niet van toepassing zijn op jouw persoonlijke situatie.

Voor een actueel en persoonlijk advies kun je (lid worden en) bellen met de Huurderslijn.

publicatiedatum1 juli 2019
huurcommissie
servicekosten

Verder advies nodig?

Bel de Huurderslijn
020-5517755

  • Persoonlijk & actueel advies voor leden
  • ma t/m do: 10 - 13 uur
    dinsdag ook 18.30 - 20 uur

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen