Telt de keuken als vertrek?

Bij de Huurcommissie hoorden we dat de keuken in het puntenstelsel telt als vertrek. Klopt dat?

Keuken in Amsterdamse huurwoning

Antwoord

Ja. Net als de woon- en slaapkamer(s), de badkamer en/of de douche telt de keuken in het woningwaarderingsstelsel (wws) voor zelfstandige woonruimte, beter bekend als het puntenstelsel of puntensysteem, als ‘vertrek’.

Een punt per vierkante meter

Dit betekent dat er aan de keuken per vierkante meter oppervlakte één punt wordt toegekend. Dat is ook het geval als er sprake is van een ‘open’ keuken, waarbij er geen scheidingswand is tussen de keuken en de woon- of andere kamer(s). Verder telt de vloeroppervlakte onder het aanrecht of onder andere toestellen in de keuken ook mee. Alleen de oppervlakte die wordt ingenomen door eventuele schoorsteen- en ventilatiekanalen of door stand- of grondleidingen telt niet mee in de oppervlakteberekening. Het aantal vertrekken per woning is niet relevant, het gaat uiteindelijk om de optelsom van alle vierkante meters in de diverse vertrekken.

Lengte aanrecht

Daarnaast krijgt de keuken ook nog punten op basis van de lengte van het aanrecht. Als de lengte één tot twee meter is, zijn dat vier punten. Is het aanrecht twee meter lang of meer, dan moet u zeven punten tellen. Voor een aanrecht dat korter is dan één meter worden geen punten toegekend. Spoelbakken tellen mee in de lengtebepaling, ingebouwde kookplaten niet. Als het aanrecht geen onderkasten heeft, worden er op basis van de aanrechtlengte geen punten toegekend, ook niet als dat langer is dan een meter. In totaal bestaat de ‘keukenwaardering’ dus uit de optelsom van het aantal punten voor de oppervlakte en die voor de lengte van het aanrecht.

Informatie uit deze vraagbaak kan verouderen of niet van toepassing zijn op jouw persoonlijke situatie.

Voor een actueel en persoonlijk advies kun je (lid worden en) bellen met de Huurderslijn.

publicatiedatum8 juli 2009
huurcommissie
puntenstelsel

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen