Waarom een rechtszaak?

Ik hoorde dat de Woonbond een rechtszaak is begonnen tegen de inkomensafhankelijke huurverhoging? Waarom voeren jullie een rechtszaak?

Antwoord

Omdat de inkomensafhankelijke huurverhoging niet deugt. De Belastingdienst had geen inkomensgegevens aan verhuurders mogen verstrekken.

In februari 2016 bleek uit een uitspraak van de Raad van State dat de Belastingdienst onrechtmatig inkomensgegevens van huurders heeft verstrekt. De Belastingdienst overtrad hiermee haar geheimhoudingsplicht. In april 2016 kwam er een noodwet die moest regelen dat er per juli 2016 opnieuw een inkomensafhankelijke huurverhoging kon worden gevraagd.

Volgens de Woonbond en zijn advocaten mag verstrekken van inkomensgegevens nog steeds niet. De Belastingdienst mag namelijk alleen inkomensgegevens verstrekken aan 'bestuursorganen'. Verhuurders vallen daar niet onder. Dat is door de noodwet niet veranderd.

Als belangenbehartiger van alle huurders in Nederland, eist de Woonbond dat gedupeerde huurders gecompenseerd worden en dat de onrechtmatig verhoogde huurprijs omlaag gaat. Ook willen we een einde aan de inkomensafhankelijke huurverhoging.

Inmiddels is er een uitspraak gedaan, en heeft de rechter de Woonbond in de collectieve vordering niet ontvankelijk verklaard, omdat getroffen huurders volgens de rechtbank zelf individueel naar de bestuursrechter hadden kunnen stappen. De Woonbond overweegt nog in hoger beroep te gaan.

Informatie uit deze vraagbaak kan verouderen of niet van toepassing zijn op jouw persoonlijke situatie.

Voor een actueel en persoonlijk advies kun je (lid worden en) bellen met de Huurderslijn.

publicatiedatum19 oktober 2016
inkomensafhankelijke huurverhoging
rechtszaak

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen