Belangenbehartiger
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenNa lang aandringen heeft mijn verhuurder eindelijk een onderhoudsbedrijf opdracht gegeven om de gebreken in mijn woning te herstellen. Ik ben echter niet tevreden over de uitvoering. Wat kan ik nu doen?
Verhuurders mogen zelf bepalen door wie en hoe zij gebreken laten herstellen. Wel mag u daarbij van uw verhuurder verwachten dat hij rekening houdt met uw agenda. U zult dus in onderling overleg vooraf afspraken moeten maken over de uitvoering.
Het is raadzaam om afspraken over de uitvoering vooraf op schrift te hebben. Stuurt uw verhuurder daar uit zichzelf geen duidelijke brief of mail over? Neem dan contact op om het volgende schriftelijk bevestigd te krijgen:
Ondanks goede afspraken vooraf kan het zijn dat u niet tevreden bent over de uitvoering. Bijvoorbeeld omdat het onderhoudsbedrijf niet al het werk heeft gedaan dat is afgesproken. Omdat er schade is ontstaan tijdens de werkzaamheden, of omdat de reparatie ondeugdelijk is uitgevoerd.
Blijkt achteraf dat niet al het afgesproken werk is uitgevoerd? Stuur een brief of mail waarin u naar de schriftelijke gemaakte afspraken verwijst en vraag om nakoming.
Is er schade ontstaan tijdens de werkzaamheden? Is bijvoorbeeld een probleem met de waterleiding verholpen, maar is nu de wasbak verstopt? Meld dit dan bij uw verhuurder en verzoek om herstel van de schade. Dit komt voor rekening van uw verhuurder. Ook gevolgschade veroorzaakt door bouwkundige gebreken is voor rekening van uw verhuurder. Een voorbeeld van gevolgschade is wanneer er gezaagd moet worden in uw laminaatvloer om een lekkage in de kruipruimte te verhelpen, of wanneer ten gevolge van een lekkage uw laminaatvloer opgebold is.
Is de reparatie ondeugdelijk uitgevoerd, waardoor het gebrek nog steeds niet verholpen is? Laat dat dan weten aan uw verhuurder door dit schriftelijk of per e-mail te melden. Verzoek daarbij nogmaals om het gebrek te herstellen.
Kreeg u tijdelijke huurverlaging vanwege onderhoudsgebreken toegekend via een uitspraak van de Huurcommissie? Dan mag u de verlaagde huurprijs blijven betalen, totdat u zelf van mening bent dat de gebreken waarover de Huurcommissie heeft geoordeeld, afdoende zijn hersteld. Als uw verhuurder hier anders over denkt, dan zal hij een ‘herstelmeldingsprocedure’ moeten starten bij de Huurcommissie. De Huurcommissie oordeelt dan wie er gelijk heeft en vanaf wanneer de oorspronkelijke huurprijs weer zou moeten gelden.
Informatie uit deze vraagbaak kan verouderen of niet van toepassing zijn op jouw persoonlijke situatie.
Voor een actueel en persoonlijk advies kun je (lid worden en) bellen met de Huurderslijn.
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenVragen over huren of problemen met je verhuurder? Woonbondleden vragen advies bij de Huurderslijn (020-551 77 55).
Een goed geïnformeerde huurder krijgt meer voor elkaar! De Woonbond heeft tientallen brochures over de rechten van huurders en huurdersorganisaties. Je bestelt ze in onze webwinkel.
webwinkel