Wat is hospitahuur?

Wat is hospitahuur precies? Wat zijn mijn rechten als ik een kamer huur van een hospita?

Man overhandigt sleutel van woning

Antwoord

Met 'hospitahuur' wordt de situatie bedoeld dat de hoofdbewoner van een woning een deel van die woning (meestal een kamer) aan iemand verhuurt. De hoofdbewoner woont er dus zelf en deelt met de huurder een of meer voorzieningen zoals keuken, badkamer of toilet.

Negen maanden op proef

De huurder van een hospitakamer kan zich de eerste negen maanden van de huurovereenkomst niet beroepen op huurbescherming. In die tijd kan de verhuurder de huur zonder opgaaf van reden en zonder tussenkomst van de rechter opzeggen. De verhuurder moet wel een opzegtermijn van drie maanden in acht nemen. De termijn van negen maanden is bedoeld als proefperiode voor de hospita, waarin die nog relatief eenvoudig van de huurder af kan komen. Daarna wordt dat een stuk lastiger.

Huurbescherming

Na negen maanden gaan alle 'gewone' regels met betrekking tot huurbescherming gelden, met één aanvullende regel. De verhuurder kan namelijk bij de rechter om beëindiging van de huurovereenkomst vragen op grond van een belangenafweging tussen huurder en verhuurder. De rechter zal dan na het afwegen van de belangen van de kamerhuurder en die van de hospita een beslissing nemen.

Informatie uit deze vraagbaak kan verouderen of niet van toepassing zijn op uw persoonlijke situatie.

Voor een actueel en persoonlijk advies kunt u (lid worden en) bellen met de Huurderslijn.

publicatiedatum14 juli 2015
huurcontract
jongeren
kamerhuur

Verder advies nodig?

Bel de Huurderslijn
020-5517755

  • Persoonlijk & actueel advies voor leden
  • ma t/m do: 10 - 13 uur
    dinsdag ook 18.30 - 20 uur

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen