Wat is hospitakamerverhuur?

Wat zijn de regels bij het huren van een kamer bij een hospita? Heb je in die situatie huurbescherming?

Student maakt keuken schoon

Antwoord

Met 'hospitakamerhuur' wordt de situatie bedoeld dat de hoofdbewoner van een woning een deel van die woning (bijvoorbeeld een kamer) aan iemand anders verhuurt. De hoofdbewoner woont er dus zelf en deelt met de huurder een of meer voorzieningen zoals keuken, badkamer of toilet.

Proefperiode

De huurder van een hospitakamer kan zich de eerste negen maanden van de huurovereenkomst niet beroepen op huurbescherming. In die tijd kan de verhuurder de huur zonder opgaaf van reden en zonder tussenkomst van de rechter opzeggen. De verhuurder moet wel een opzegtermijn van drie maanden in acht nemen. De termijn van negen maanden is bedoeld als proefperiode voor de hospita, waarin die nog relatief eenvoudig van de huurder af kan komen. Daarna wordt dat een stuk lastiger.

Na negen maanden huurbescherming

Na negen maanden gaan alle 'gewone' regels met betrekking tot huurbescherming gelden, met één aanvullende regel. De verhuurder kan namelijk bij de rechter om beëindiging van de huurovereenkomst vragen op grond van een belangenafweging tussen huurder en verhuurder. De rechter zal dan na het afwegen van de belangen van de kamerhuurder en die van de hospita een beslissing nemen.

Informatie uit deze vraagbaak kan verouderen of niet van toepassing zijn op jouw persoonlijke situatie.

Voor een actueel en persoonlijk advies kun je (lid worden en) bellen met de Huurderslijn.

publicatiedatum20 juli 2015
huurcontract
jongeren
kamerhuur

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen