Wat kan ik doen bij discriminatie?

Wat kan ik als huurder of woningzoekende doen als ik gediscrimineerd wordt op de woningmarkt?

Weigeren

Antwoord

Discriminatie op de woningmarkt komt helaas voor. Bij het zoeken naar een huurwoning kunnen woningzoekenden bijvoorbeeld ervaren dat ze geen kans krijgen van een verhuurder of verhuurmakelaar omdat ze niet wit zijn, een hoofddoek dragen of een handicap hebben. Ook komt het voor dat verhuurders proberen een huurder door discriminerende pesterijen hun huis uit te jagen.

Ervaring met discriminatie?

Wordt u -of iemand in uw omgeving, gediscrimineerd door de verhuurder of bij het zoeken naar een huurwoning? Dan is het belangrijk dat u daar melding van maakt of aangifte van doet. Discriminatie is strafbaar. In alle gevallen heeft uw melding zin. Soms omdat er een concrete oplossing wordt gevonden. Soms omdat u er door een melding voor zorgt dat de overheid weet wat er speelt.

Discriminatie melden

Het melden van discriminatie kan officieel op een aantal manieren:

Verder zijn er ook een paar meldpunten van maatschappelijke organisaties (niet vanuit de overheid), zoals het Nationaal meldpunt Islamofobie en het Transgender Netwerk Nederland.

Wie doen meldingen van discriminatie? 

Van discriminatie op de woningmarkt zijn het vaakst meldingen gedaan door mensen met een handicap of chronische ziekte. Maar ook woningzoekenden die op grond van afkomst of godsdienst telkens werden afgewezen, deden aangifte van discriminatie. Ook Roma, Sinti en woonwagenbewoners ervaren vaak discriminatie op het gebied van huisvesting. 

Wanneer is er sprake van discriminatie?

In Nederland is discriminatie verboden in artikel 1 van de Grondwet. Om het recht op gelijke behandeling te garanderen zowel tussen overheid en burgers, als tussen burgers onderling, is artikel 1 van de Grondwet nader uitgewerkt in verschillende gelijkebehandelingswetten.

Toch kan het onduidelijk zijn of er sprake is van discriminatie. In de praktijk is het handig om er van uit te gaan dat het meestal discriminatie betreft wanneer er onderscheid wordt gemaakt op een kenmerk van een persoon dat niet relevant is in een bepaalde kwestie.

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de aanpak van discriminatie.

Informatie uit deze vraagbaak kan verouderen of niet van toepassing zijn op jouw persoonlijke situatie.

Voor een actueel en persoonlijk advies kun je (lid worden en) bellen met de Huurderslijn.

publicatiedatum1 juni 2018
woningtoewijzing

Verder advies nodig?

Bel de Huurderslijn
020-5517755

  • Persoonlijk & actueel advies voor leden
  • ma t/m do: 10 - 13 uur
    dinsdag ook 18.30 - 20 uur

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen