Belangenbehartiger
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenEen vriendin van mij uit Berlijn heeft een Nederlandse huurmakelaar ingeschakeld om een woning voor haar te vinden in Amsterdam. De huurmakelaar heeft wel enige moeite gedaan om mogelijk geschikte woningen aan te dragen maar we zijn nogal geschrokken van het bedrag dat hij in rekening brengt voor deze dienst. Naast de eerste maand huur en een waarborgsom ter hoogte van 2 maanden huur moet ze 3000 euro betalen aan 'bemiddelingskosten' als ze de woning wil huren! Ik vind dat een absurd bedrag. Mag dit zomaar?
Nee, dat mag niet zomaar. Als een huurmakelaar bemiddelingskosten in rekening mag brengen moeten de kosten in verhouding staan tot het werk dat is geleverd. In de situatie van je vriendin lijkt dat niet geval.
Je schrijft dat de bemiddelaar 'enige moeite' heeft gedaan om een woning te vinden voor je vriendin. Je schrijft ook dat je vriendin de huurmakelaar zelf opdracht heeft gegeven om een woning te zoeken. Dit is een situatie waarin het in principe niet verboden is om bemiddelingskosten te vragen. Maar het mag niet om onredelijk hoge kosten gaan.
In de meeste gevallen mogen huurmakelaars helemaal geen bemiddelingskosten vragen aan woningzoekenden. Vaak zijn het immers de verhuurders die bemiddelaars opdracht geven om een huurder te vinden. Als een huurmakelaar in opdracht van de verhuurder werkt mag hij niet ook nog eens bemiddelingskosten in rekening brengen bij de huurder. Het ''dienen van twee heren" (werken voor twee opdrachtgevers) mag niet volgens de wet.
Brengt de huurmakelaar ten onrechte bemiddelingskosten in rekening of vraagt hij een veel te hoog bedrag voor zijn 'dienstverlening'? Kijk dan of het mogelijk is om de woning zonder tussenkomst van deze makelaar te huren, door bijvoorbeeld direct contact te zoeken met de verhuurder. Als je de woning dolgraag wilt hebben kun je er ook voor kiezen de bemiddelingskosten toch te betalen, maar later terug te vorderen. Als de bemiddelingskosten volgens de wet onterecht waren kun je het gehele bedrag terugeisen. Waren de bemiddelingskosten niet onterecht, maar wel (veel) te hoog, dan kun je een gedeelte van het bedrag terugeisen. Voor hulp daarbij kun je contact zoeken met de Huurderslijn, de (juridische) adviesdienst voor leden van de Woonbond.
Informatie uit deze vraagbaak kan verouderen of niet van toepassing zijn op jouw persoonlijke situatie.
Voor een actueel en persoonlijk advies kun je (lid worden en) bellen met de Huurderslijn.
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenVragen over huren of problemen met je verhuurder? Woonbondleden vragen advies bij de Huurderslijn (020-551 77 55).
Een goed geïnformeerde huurder krijgt meer voor elkaar! De Woonbond heeft tientallen brochures over de rechten van huurders en huurdersorganisaties. Je bestelt ze in onze webwinkel.
webwinkel