Belangenbehartiger
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenWat is er op 1 oktober 2015 veranderd in het puntenstelsel voor zelfstandige woonruimte?
Het puntenstelsel (officieel: woningwaarderingsstelsel) is op 1 oktober 2015 tamelijk ingrijpend veranderd. De belangrijkste wijziging is de invoering van de WOZ-waarde (de waarde van een woning zoals de gemeente die heeft vastgesteld) in de puntentelling.
De WOZ-waarde telt voor ongeveer een kwart mee. Met de invoering van de WOZ-waarde wil het kabinet de 'consumentenvoorkeur' beter tot uitdrukking laten komen in de woningwaardering. Voor regio's met hoge WOZ-waarden betekent dit dat de maximaal toegestane huur omhoog kan gaan. Voor regio's met lage WOZ-waarden daarentegen kan de maximaal toegestane huur dalen.
De manier waarop de WOZ-waarde meetelt in de puntentelling is tamelijk omslachtig. De WOZ-waarde telt voor de helft mee op basis van de absolute waarde (het aantal euro's) en voor de andere helft op basis van de WOZ-waarde per m2. Dit leidt tot de volgende formule:
Een woning van 100 m2 met een WOZ-waarde van € 200.000,-
Opgeteld kom dat neer op 41.97 punten. Afgerond op hele punten is het aantal punten voor de WOZ-waarde 42 punten.
De punten voor WOZ-waarde zijn in de plaats gekomen van punten voor de woonvorm, de woonomgeving, de aftrekpunten voor hinderlijke situaties en de 'Donnerpunten' (de 15 of 25 extra punten die werden toegekend aan woningen in 140 gemeenten met woningschaarste).
Er zijn drie verschillende ‘puntenstelsels’ voor huurprijzen van woonruimte. Eén voor zelfstandige woonruimte, één voor onzelfstandige woonruimte (kamers) en één voor woonwagens en standplaatsen. De wijziging per 1 oktober 2015 geldt alleen voor zelfstandige woonruimten. De puntentellingen voor onzelfstandige woonruimte en woonwagens/standplaatsen zijn niet gewijzigd.
Informatie uit deze vraagbaak kan verouderen of niet van toepassing zijn op jouw persoonlijke situatie.
Voor een actueel en persoonlijk advies kun je (lid worden en) bellen met de Huurderslijn.
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenVragen over huren of problemen met je verhuurder? Woonbondleden vragen advies bij de Huurderslijn (020-551 77 55).
Een goed geïnformeerde huurder krijgt meer voor elkaar! De Woonbond heeft tientallen brochures over de rechten van huurders en huurdersorganisaties. Je bestelt ze in onze webwinkel.
webwinkel