Op welke verhuiskostenvergoeding heb ik recht?

In april 2014 kreeg ik van de woningcorporatie het aanbod om te verhuizen in verband met de renovatie van de flat. Men zegde mij ongeveer € 5.700 verhuiskosten toe. Ik heb tijdens het gesprek om een schriftelijke bevestiging gevraagd. Die heb ik echter niet gekregen. Nu, na een jaar, blijkt de vergoeding ruim € 1.300 minder. Op welk bedrag heb ik recht?

verhuiskostenvergoeding

Antwoord

Als u zelfstandige woonruimte huurt moet uw verhuurder u inderdaad een verhuiskostenvergoeding verstrekken als u vanwege ingrijpende renovatie of sloop (tijdelijk) moet verhuizen. Bij een verhuizing in de periode 1 maart 2014 – 1 maart 2015 gold daarbij een minimumvergoeding van € 5.799. Bij een verhuizing tussen 1 maart 2015 en 1 maart 2016 gaat het om  € 5.857. 

Bij niet alle renovaties minimumbedrag

Of een (tijdelijke) verhuizing noodzakelijk is hangt af van hoe ingrijpend de werkzaamheden zijn. Als verhuizen in verband met de renovatie niet noodzakelijk is, heeft de huurder geen wettelijk recht op een bepaalde minimumvergoeding. Toch is het ook dan gebruikelijk - en de Woonbond vindt dat niet meer dan redelijk - dat de huurder in dat geval een vergoeding ontvangt voor de onkosten, het ongemak en de overlast die de werkzaamheden met zich meebrengen.

Bij groot onderhoud geen vergoeding

Bij (groot-)onderhoud, ook al moet u daarvoor tijdelijk uw huis uit, heeft u geen wettelijk recht op een verhuis- of onkostenvergoeding. Het is daarom belangrijk om na te gaan of er sprake is van alleen (groot-)onderhoud of dat er ook renovatiewerkzaamheden plaatsvinden.

Verschil tussen onderhoud en renovatie

Bij renovatie (ook wel woning- of geriefsverbetering genoemd) is sprake van iets extra’s ten opzichte van de oude situatie. Denk aan het vervangen van enkel door dubbelglas, een HR-combiketel in plaats van een oude cv-ketel of gaskachels en (betere) isolatie van dak, muren, gevels en vloeren. Ook het aanbrengen van een tweede toilet of een dakkapel zijn voorbeelden van renovatie. Als oude onderdelen worden vervangen door nieuwe is sprake van (groot-)onderhoud. Alleen voor renovatie mag de verhuurder een voorstel doen tot tussentijdse huurverhoging.

Informatie uit deze vraagbaak kan verouderen of niet van toepassing zijn op uw persoonlijke situatie.

Voor een actueel en persoonlijk advies kunt u (lid worden en) bellen met de Huurderslijn.

publicatiedatum23 maart 2015
renovatie
verhuiskostenvergoeding

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen