Wie moet stormschade herstellen en betalen?

Wie is er verantwoordelijk voor het herstel en vergoeden van stormschade aan mijn huurwoning?

Waarschuwingsbord voor stormachtig weer

Antwoord

Nadat  u melding heeft gemaakt van dit soort schade zal uw verhuurder gewoonlijk direct tot reparatie overgaan. U kunt de schade aan uw eigendom vervolgens bij uw inboedelverzekeraar ter beoordeling en vergoeding voorleggen.

Het antwoord op uw vraag is mede afhankelijk van de voorwaarden van uw  inboedelverzekering en van de onderhoudstoestand van de woning.

Als uitgangspunt geldt dat uw verhuurder als eigenaar van de woning de opstal verzekert en dat u als bewoner een inboedelverzekering afsluit. De verzekeraars zullen in dat geval de geleden schade vergoeden.

Als uitzondering hanteren de meeste inboedelverzekeringen: als de woning zich in een slechte staat van onderhoud bevond ten tijde van het ontstaan van de schade en dit (mede) de oorzaak is van het optreden van de schade.

In dat geval sluit de inboedelverzekeraar veelal vergoeding uit. Er zal dan van u gevraagd worden uw verhuurder aansprakelijk te stellen en de schade bij uw verhuurder te verhalen. Of dit zal lukken is afhankelijk van uw eigen meldingen van de bestaande gebreken en verzoeken om reparatie.
 

Informatie uit deze vraagbaak kan verouderen of niet van toepassing zijn op uw persoonlijke situatie.

Voor een actueel en persoonlijk advies kunt u (lid worden en) bellen met de Huurderslijn.

publicatiedatum16 juli 2015
onderhoud
gebreken

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen