De woningbemiddelaar heeft zijn bedrijf opgedoekt. Wat moet ik doen?

De huurmakelaar aan wie ik ten onrechte bemiddelingskosten betaalde heeft zijn bedrijf waarschijnlijk opgedoekt. Hoe vind ik daar meer informatie over en wat moet ik doen om mijn geld terug te krijgen?

Leeggehaald kantoor

Antwoord

Via de website van de Kamer van Koophandel kun je nazoeken hoe het bedrijf aan wie jij bemiddelingskosten betaalde in het handelsregister staat. Ook uitgeschreven woningbemiddelaars staan in het handelsregister. Er staat dan bij dat ze zijn uitgeschreven.

Heb je meer informatie nodig over een bedrijf dat is uitgeschreven?  Dan kun je online een uittreksel bestellen of telefonisch om informatie vragen. Een uittreksel bekijken kost € 2,65. Telefonisch informatie vragen kost 70 cent per minuut.

  • Is de uitgeschreven woningbemiddelaar géén rechtspersoon, maar een eenmanszaak of VOF? Dan wil je weten wie de eigenaar is (eenmanszaak) of wie de eigenaren zijn (VOF). Stuur de eigenaar of eigenaren een brief waarmee je de bemiddelingskosten terugvordert. Dat kan de modelbrief van de Woonbond zijn.
  • Is de uitgeschreven woningbemiddelaar een nevenvestiging van een bedrijf dat nog steeds is ingeschreven onder hetzelfde KvK-nummer? Stuur de hoofdvestiging een brief waarmee je bemiddelingskosten terugvordert. Dat kan de modelbrief van de Woonbond zijn.
  • Is de uitgeschreven woningbemiddelaar een formele rechtspersoon, zoals een BV?  Dan wil je weten of er zogenaamde “vereffenaar” is aangesteld. Dat is iemand die na het ontbinden van een rechtspersoon de financiële zaken afhandelt. Naar deze vereffenaar stuur je een brief waarin je laat weten dat je nog geld tegoed hebt van de woningbemiddelaar. In die brief vraag je ook om op de verdelingslijst (van schuldeisers) geplaatst te worden. Heb je daar hulp bij nodig, bel dan met de Huurderslijn.

Failliete bedrijven

Via insolventies.rechtspraak.nl kun je opzoeken of het bedrijf aan wie jij bemiddelingskosten betaalde failliet is verklaard en –als er sprake is van faillissement– wie de curator is. Als het bedrijf failliet is wordt het moeilijk om je geld terug te krijgen. Je kunt de curator een brief sturen om je geld terug te vragen, maar de kans dat er daadwerkelijk betaald kan worden is helaas klein.

Informatie uit deze vraagbaak kan verouderen of niet van toepassing zijn op jouw persoonlijke situatie.

Voor een actueel en persoonlijk advies kun je (lid worden en) bellen met de Huurderslijn.

publicatiedatum26 november 2015
actie
bemiddelingskosten

Verder advies nodig?

Bel de Huurderslijn
020-5517755

  • Persoonlijk & actueel advies voor leden
  • ma t/m do: 10 - 13 uur
    dinsdag ook 18.30 - 20 uur

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen