Belangenbehartiger
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenWat kan de gemeentepolitiek betekenen voor het recht op betaalbaar wonen? Welke onderwerpen zijn belangrijk voor huurders en woningzoekenden? Bekijk aan de hand van deze checklist waarop je de plannen van een partij kan toetsen. Geef betaalbaar wonen je stem!
Gemeenten stellen vast hoeveel sociale huur moet worden gebouwd bij nieuwbouwprojecten. In de meeste gemeenten is er een groot tekort aan sociale huurwoningen. Door te eisen dat er in nieuwbouwprojecten een hoog percentage sociale huurwoningen wordt gebouwd kunnen gemeenten hier iets tegen doen. Hierbij geldt dus meestal des te groter het percentage sociale huur, des te beter.
Zijn er sloopplannen in je gemeente? Wordt daarbij gesproken over zeggenschap voor bewoners? En worden er minstens evenveel betaalbare woningen teruggebouwd?
Gezien het landelijke tekort aan betaalbare woningen moet in de meeste gemeenten het uitgangspunt zijn dat de voorraad sociale huurwoningen groeit.
De gemeente kan bij nieuwbouw in de vrije sector afspraken maken over de huurprijzen op de lange termijn. Tegen welke prijzen gaan ze in de verhuur? Hoe lang moeten ze in dat segment worden verhuurd? Daar moeten wél echt harde afspraken over worden gemaakt worden. Alleen maar roepen dat er meer middenhuur moet komen, leidt vooral tot meer dure huur. Middenhuur gaat sowieso om huurprijzen tussen de €800,- en €1200,- per maand. Het is belangrijk dat gemeenten zich realiseren dat deze woonlasten voor veel middeninkomens niet zijn op te brengen.
Middenhuur moet ook niet ten koste gaan van betaalbare koopwoningen en sociale huur.
Sinds 1 januari 2022 kunnen gemeenten voor koopwoningen een opkoopbescherming instellen. Sommige gemeenten hebben dat dus al, anderen nog niet. Opkoopbescherming voorkomt dat betaalbare koopwoningen voor de neus van starters worden weggekaapt door beleggers om vervolgens duur in de verhuur te gaan. Het is dus goed om te kijken wat de plannen van partijen zijn. Willen ze een opkoopbescherming of zelfwoonplicht? En voor welke woningen moet dit gaan gelden?
Is er nog geen huurteam in je gemeente? Dan moet er één komen. Huurteams helpen huurders bij problemen met de verhuurder. Bijvoorbeeld bij een te hoge huur. Uitbreiden van bestaande huurteams is natuurlijk ook een goede stap.
Via een leegstandsverordening kunnen gemeenten leegstand aanpakken. Op die manier voorkomen ze dat er woningen leegstaan terwijl er een groot tekort is aan betaalbare woonruimte. Het is goed om te kijken of partijen hier goede plannen voor hebben.
Wat zijn de plannen om te investeren in de wijken? Bijvoorbeeld groen in de wijk, sociale voorzieningen.
In het aanpakken van dakloosheid is ook een belangrijke rol weggelegd voor gemeenten. Zorg niet alleen voor voldoende maatschappelijke opvang, maar zet ook in op voldoende woningen zodat dakloze mensen weer naar een woning kunnen om hun leven weer stabiliteit te geven.
Steeds meer gemeenten voeren de ‘Rotterdamwet’ in. Deze discriminerende wet zorgt ervoor dat mensen met een inkomen uit de bijstand in steeds minder wijken een betaalbare woning kunnen vinden. Hierdoor verkleint hun kans op het vinden van een geschikte woning. Daarbij worden wijken niet beter door het uitsluiten van mensen. Wijken worden beter door er gericht in te investeren.
Het aanpakken van dakloosheid en de toegang tot huisvesting zijn belangrijke speerpunten in een een woonbeleid waar het recht op wonen centraal staat. De Nederlandse afdeling van 'The Shift' (een organisatie die zich wereldwijd inzet voor het recht op wonen) maakte voor de gemeenteraadsverkiezingen een Meetlat waarmee kiezers de verkiezingsprogramma's van partijen kunnen toetsen.
De gemeente gaat aan de slag met plannen om wijken en buurten te verduurzamen en van het aardgas af te halen. Het is noodzakelijk dat zij daarbij bewoners uit die wijken en buurten actief betrekt. Het mooiste is het als bewoners (kopers én huurders) daarbij actief kunnen meebeslissen. Nog mooier is het als het lukt om hen ook eigenaar te laten zijn van de alternatieve warmtevoorziening. Bijvoorbeeld in de vorm van een energiecoöperatie. Actieve betrokkenheid van bewoners geeft ook de beste garantie dat er een betaalbaar en eerlijke alternatief voor het aardgas wordt ontwikkeld.
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenVragen over huren of problemen met je verhuurder? Woonbondleden vragen advies bij de Huurderslijn (020-551 77 55).
Een goed geïnformeerde huurder krijgt meer voor elkaar! De Woonbond heeft tientallen brochures over de rechten van huurders en huurdersorganisaties. Je bestelt ze in onze webwinkel.
webwinkel