Hoe werkt de huurtoeslag? Achtergrondinformatie voor huurdersorganisaties en bewonerscommissies die zich willen verdiepen in het huurprijsbeleid van hun verhuurder.

Nieuws

Onderwerpen

Inkomensgrens

Per 2020 zijn de 'inkomensgrenzen' voor huurtoeslag geen harde grenzen meer. Vroeger verviel je recht op huurtoeslag als je inkomen nét boven de grens raakte. Dat is nu niet meer zo. Als je inkomen een beetje hoger is (of wordt) kun je toch nog huurtoeslag krijgen.

lees meer

Basishuur

De ‘basishuur’ is een begrip uit de huurtoeslag. Het is de eigen bijdrage die een huurtoeslagontvanger in elk geval zelf moet bekostigen. De hoogte van de basishuur is afhankelijk van het inkomen.

lees meer

Rekenhuur

De ‘rekenhuur’ is een begrip uit de huurtoeslag. Het is de kale huur vermeerderd met maximaal €48 aan servicekosten. Is de rekenhuur lager dan de huurtoeslaggrens? Dan kan een huurder toeslag krijgen. Is de rekenhuur hoger? Dan bestaat er geen recht op huurtoeslag.

lees meer

Aftoppingsgrens

De 'aftoppingsgrens' is een begrip uit de huurtoeslag.  Als je huurprijs hoger is dan deze grens wordt je huurtoeslag 'afgetopt' ofwel nog verder verlaagd dan bij de kwaliteitskortingsgrens het geval is. Wat betekent het voor de portemonnee van huurders als hun maandhuur hoger is -of wordt- dan deze grens?

lees meer

Huurtoeslaggrens

De 'huurtoeslaggrens' is een begrip uit de huurtoeslag.  Als je huurprijs hoger is dan deze grens heb je in principe geen recht op huurtoeslag. Wat betekent het voor de portemonnee van huurders als hun maandhuur door een huurverhoging boven deze grens uitkomt?

lees meer

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen