Hoe werkt de huurtoeslag? Achtergrondinformatie voor huurdersorganisaties en bewonerscommissies die zich willen verdiepen in het huurprijsbeleid van hun verhuurder.

Basishuur

De ‘basishuur’ is een begrip uit de huurtoeslag. Het is de eigen bijdrage die een huurtoeslagontvanger in elk geval zelf moet bekostigen. De hoogte van de basishuur is afhankelijk van het inkomen.
lees meer

Rekenhuur

De ‘rekenhuur’ is een begrip uit de huurtoeslag. Het is de kale huur vermeerderd met maximaal €48 aan servicekosten. Is de rekenhuur lager dan de huurtoeslaggrens? Dan kan een huurder toeslag krijgen. Is de rekenhuur hoger? Dan bestaat er geen recht op huurtoeslag.
lees meer

Aftoppingsgrens

De 'aftoppingsgrens' is een begrip uit de huurtoeslag.  Als je huurprijs hoger is dan deze grens wordt je huurtoeslag 'afgetopt' ofwel nog verder verlaagd dan bij de kwaliteitskortingsgrens het geval is. Wat betekent het voor de portemonnee van huurders als hun maandhuur hoger is -of wordt- dan deze grens?
lees meer

Huurtoeslaggrens

De 'huurtoeslaggrens' is een begrip uit de huurtoeslag.  Als je huurprijs hoger is dan deze grens heb je in principe geen recht op huurtoeslag. Wat betekent het voor de portemonnee van huurders als hun maandhuur door een huurverhoging boven deze grens uitkomt?
lees meer

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Belangenbehartiger

De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties.  Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?

Successen

Kennisexpert

Een goed geïnformeerde huurder krijgt meer voor elkaar! De Woonbond heeft tientallen brochures over de rechten van huurders en huurdersorganisaties. U bestelt ze in onze webwinkel. 

webwinkel
Word nu lid en profiteer van alle voordelen