Meteen naar de content

Rapporten

Selectie rapporten van onze afdelingen Onderzoek & Beleid. De afdeling werkt ook in opdracht van huurdersorganisaties. Vanwege privacyredenen publiceren we geen rapporten die we voor opdrachtgevers hebben gemaakt.

Actieplan voor de nieuwbouw

In juli 2023 presenteerde de Woonbond een actieplan voor meer betaalbare huur en koop. De maatregelen in dit plan maken speculeren met grond moeilijker, vergroten de positie van woningcorporaties en betekenen 10 miljard extra publieke investeringen in nieuwbouw.


Energiealarm – samenvatting 3 stookseizoenen

Samenvatting van drie stookseizoenen meldingen op het Meldpunt Energiealarm. Tussen oktober 2021 en mei 2024 kwamen 2555 unieke meldingen binnen.


Energiealarm – stookseizoen 2023-2024

Rapportage over meldingen bij het Woonbond Meldpunt Energiealarm. Tussen juni 2023 en mei 2024 kwamen 343 unieke meldingen binnen. De resultaten hiervan staan in dit rapport.


Energiealarm – stookseizoen 2022-2023

Rapportage over meldingen bij het Woonbond Meldpunt Energiealarm. Tussen juni 2022 en mei 2023 kwamen 902 unieke meldingen binnen. De resultaten hiervan staan in dit rapport.


Energiealarm – stookseizoen 2021-2022

Eind 2021 opende de Woonbond het Meldpunt Energiealarm, nadat er bij de bond signalen binnenkwamen dat veel huurders in grote problemen zaten door de forse stijging van de energieprijzen. Dit rapport bevat een analyse van de eerste 1310 meldingen.


Bewonerservaring bij renovatie

In najaar 2022 deed de Woonbond in samenwerking met Saint-Gobain onderzoek naar de ervaringen van bewoners in gerenoveerde woningen. Doel was inzicht krijgen in wensen en behoeften van bewoners die betrokken waren bij verbeter- en verduurzamingsprojecten.


Ervaringen in NOM-woning met EPV

Begin 2022 onderzocht de Woonbond ervaringen van huurders die een energieprestatievergoeding (EPV) betalen voor hun nul-op-de-meterwoning (NOM-woningen) We schreven 3.300 huishoudens aan. 680 huurders (20%) stuurde de enquête ingevuld retour.


Plan voor de Volkshuisvesting

Zo zou het moeten zijn: een brede sociale huursector waar ook middeninkomens terechtkunnen voor een betaalbare woning. Huurprijsbescherming én fatsoenlijke consumenten­bescherming voor huurders in de vrije sector. Deze en tal van andere maatregelen staan in het ‘Plan voor de Volkshuisvesting’