Belangenbehartiger
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenDe ‘basishuur’ is een begrip uit de huurtoeslag. Het is de eigen bijdrage die een huurtoeslaggerechtigde hoe dan ook zelf moet bekostigen. De hoogte van de basishuur is afhankelijk van het inkomen. De overheid stelt jaarlijks een minimum basishuur vast, die als norm geldt voor huurtoeslaggerechtigden met een minimuminkomen. Wie meer verdient betaalt een hogere basishuur.
In de hoogte van de basishuur speelt het inkomen dus een rol. Hoe hoger het inkomen, hoe hoger het bedrag dat het huishouden zelf moet betalen. De basishuur wordt berekend met een ingewikkelde formule die moet voorkomen dat een marginale inkomensstijging direct een veel hogere basishuur met zich meebrengt.
In de praktijk hebben veel huurtoeslaggerechtigden een inkomen dat zo laag is dat de 'minimum basishuur' van toepassing is, het normbedrag dat de overheid jaarlijks op 1 januari vaststelt. Voor huishoudens die de AOW-leeftijd al bereikt hebben ligt dit normbedrag marginaal lager dan voor jongeren. Voor huurders met een wat hoger inkomen die toeslag krijgen geldt dat hun basishuur honderden euro's hoger kan zijn dan de 'minimum basishuur'.
Wat een huurtoeslaggerechtigde zelf moet bekostigen is meestal méér dan de basishuur. Ook zijn er steeds minder huurders met een minimuminkomen die alleen de minimum basishuur zelf betalen. Hoe kan dat?
Voor huishoudens die eerder geen toeslag nodig hadden en daarna met inkomensdaling te maken krijgen is het dramatisch als hun huurprijs boven de toeslaggrens raakt. Het inkomen is dan laag genoeg geworden voor toeslag, maar door de hoge huurprijs kan het niet meer worden aangevraagd.
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenVragen over huren of problemen met je verhuurder? Woonbondleden vragen advies bij de Huurderslijn (020-551 77 55).
Een goed geïnformeerde huurder krijgt meer voor elkaar! De Woonbond heeft tientallen brochures over de rechten van huurders en huurdersorganisaties. Je bestelt ze in onze webwinkel.
webwinkel