Huurtoeslaggrens

De 'huurtoeslaggrens' is een begrip uit de huurtoeslag.  Als je huurprijs hoger is dan deze grens heb je in principe geen recht op huurtoeslag. Wat betekent het voor de portemonnee van huurders als hun maandhuur door een huurverhoging boven deze grens uitkomt?

Ieder huishouden met recht op huurtoeslag betaalt een deel van de huurprijs zelf.  Het (inkomensafhankelijke) bedrag dat ieder huishouden met toeslag hoe dan ook zelf moet betalen heet ´basishuur´.  Over het deel van de huurprijs dat tussen de basishuur en de huurtoeslaggrens ligt is (beperkt) huurtoeslag mogelijk. Over het eerste stukje (tot de kwaliteitskortingsgrens) krijg je 100% toeslag, over het tweede stukje (tot de aftoppingsgrens) 65%, over het derde stukje (tot de huurtoeslaggrens) krijg je in sommige gevallen 40% huurtoeslag, maar in andere gevallen niets. De huurtoeslaggrens wordt ieder jaar door de overheid vastgesteld en ligt gelijk met de zogenaamde liberalisatiegrens.

Aanvangshuur woning is hoger

  • Voor een woning met een aanvangshuur boven de huurtoeslaggrens is helemaal geen toeslag mogelijk.  Voor huishoudens met een laag inkomen zijn deze woningen niet bereikbaar.

Huurprijs huidige woning wordt hoger

Door de jaarlijkse huurverhoging kan de huurprijs van een zittende huurder boven de huurtoeslaggrens raken. Wat gebeurt er dan?

  • Huishoudens die al recht hadden op toeslag, behouden dat recht als hun huurprijs door een huurverhoging boven deze grens raakt. Maar over het deel van de huurprijs boven de huurtoeslaggrens krijgen zij géén toeslag. Dat deel moeten zij volledig zelf betalen.
  • Voor huurders met een wisselend inkomen kan het rampzalig zijn als hun huur stijgt tot boven de grens. Verdiende de huurder teveel voor toeslag in het jaar dat de huur boven de grens kwam? Dan is er ook na inkomensdaling géén toeslag meer mogelijk. 
  • Is de huur door een inkomensafhankelijke huurverhoging boven de toeslaggrens geraakt? En is het inkomen daarna gedaald tot onder de inkomensgrens voor huurtoeslag? Dan kan de huurder  via een speciale procedure huurverlaging afdwingen, en zodoende toch in aanmerking komen voor toeslag.  Maar deze procedure is niet van toepassing als de huur vanwege een reguliere (niet-inkomensafhankelijke) huurverhoging boven de grens is geraakt!
  • Als de huur van een zittende huurder boven de toeslaggrens is geraakt, betekent dat niet dat het huurcontract ‘geliberaliseerd’ is. Liberalisatie van lopende huurcontracten is wettelijk niet mogelijk. Het puntenstelsel geldt nog steeds voor deze contracten.
huurtoeslag
jaarlijkse huurverhoging

Huurtoeslaggrens 2023

€ 808,06

  • geldt in 2023
  • wijzigt op 1-1-2024

Huurtoeslaggrens 2022

€ 763,47

  • geldt in 2022
  • wijzigt op 1-1-2023

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen