Inkomensgrens

Per 2020 zijn de 'inkomensgrenzen' voor huurtoeslag geen harde grenzen meer. Vroeger verviel je recht op huurtoeslag als je inkomen nét boven de grens raakte. Dat is nu niet meer zo. Als je inkomen een beetje hoger is (of wordt)  kun je toch nog huurtoeslag krijgen. 

Huurtoeslag voor lage inkomens

Met een 'laag inkomen' heb je recht op huurtoeslag, tenzij je een heel lage huur hebt. Dat was vroeger al zo en dat geldt nog steeds. Wat de overheid als 'laag inkomen' ziet schuift ieder jaar een beetje op. In 2022 ziet de overheid het volgende als laag inkomen:

Alleenwonend, nog geen AOW  - minder dan €24.075
Niet alleenwonend, nog geen AOW  -  minder dan €32.675
Alleenwonend, AOW -  minder dan €23.975
Niet alleenwonend, AOW -  minder dan €32.550

Dit zijn de grenzen voor het 'passend toewijzen' van sociale woningen die door woningcorporaties worden verhuurd. Als je inkomen lager is kom je met voorrang in aanmerking voor de goedkopere woningen van woningcorporaties. Maar om huurtoeslag te kunnen krijgen mag je inkomen ook iets hoger zijn. Bovendien hoef je daar geen corporatiewoning voor te huren. Het mag ook een woning van een particuliere verhuurder of belegger zijn.

Toeslag voor hogere inkomens

Sinds 2020 kun je ook huurtoeslag krijgen als je inkomen hoger is dan de grenzen voor passend toewijzen. Je krijgt dan niet zo veel als huurders met een lager inkomen, maar het kan nog steeds om een fors bedrag gaan. Als je inkomen stijgt wordt de toeslag geleidelijk minder. Bij welk inkomen je helemaal geen huurtoeslag meer krijgt hangt af van je huurprijs en het aantal personen in je huishouden. Verder maakt het uit of je de AOW-leeftijd al bereikt hebt of juist niet. In de praktijk is er met een inkomen tot grofweg €31.000 (alleenstaanden) en €41.000 (gezinnen) soms huurtoeslag mogelijk. Belangrijk: je moet zelf uitvinden of je recht hebt op toeslag en je moet de toeslag zelf aanvragen.

Proefberekening

Dé manier om uit te vinden of je recht hebt op toeslag is de rekenhulp op de website van de Belastingdienst. Als blijkt dat je geschatte inkomen recht geeft op toeslag, kun je inloggen met je DigiD en toeslag aanvragen. Vind je het lastig om je inkomen te schatten en wil je niet de kans lopen om geld te krijgen dat je later weer moet terugbetalen? Dan kun je wachten met aanvragen tot je zeker weet wat je jaarinkomen is geweest. Aanvragen van huurtoeslag over 2022 kan tot 1 september 2023. Voor huurtoeslag over 2023 is dat 1 september 2024. Wat je ook kunt doen is het voorschot wel aanvragen, maar daarbij een hoger geschat inkomen invullen. Je krijgt dan in eerste instantie minder toeslag, maar later -zodra je definitieve inkomen bekend is- alsnog een nabetaling.

huurtoeslag
jaarlijkse huurverhoging

Inkomen

Er zijn geen harde inkomensgrenzen voor de huurtoeslag. Vroeger waren die er wel, maar per 2020 is dat veranderd.

Vermogengrens

Er is nog wél een harde vermogensgrens. Heb je meer spaargeld of ander vermogen? Dan krijg je géén huurtoeslag. Om je recht op huurtoeslag in een specifiek jaar te bepalen kijkt de Belastingdienst naar je vermogen op 1 januari van dat jaar. 

vermogensgrens 2022

per persoon
€ 31.747

vermogensgrens 2023

per persoon
€ 33.748

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen