Meteen naar de content

Kwaliteitskortingsgrens

Huren en geld De ´kwaliteitskortingsgrens´ is een begrip uit de huurtoeslag. Ligt je huurprijs hoger dan deze grens, dan wordt er gekort op je huurtoeslag. Het heet ´kwaliteitskorting´ omdat een hogere huur ook een kwalitatief betere woning met zich mee zou brengen.

Wat betekent het voor de portemonnee van huurders als hun maandhuur hoger is -of wordt- dan de kwaliteitskortingsgrens?

Ieder huishouden met recht op huurtoeslag betaalt hoe dan ook een deel van de huurprijs zelf. Het (inkomensafhankelijke) bedrag dat ieder huishouden met toeslag zelf moet betalen heet ‘basishuur’. Het bedrag tussen de basishuur en de kwaliteitskortingsgrens wordt 100% vergoed door huurtoeslag. Daarboven is dat niet meer het geval. De kwaliteitskortingsgrens wordt ieder jaar door de overheid vastgesteld.

Starthuur woning is hoger dan grens

  • Voor jongeren met een laag inkomen is een huurprijs boven de kwaliteitskortingsgrens te hoog. Wie als 23-minner een (zelfstandige) woning betrekt met een huur boven de kwaliteitskortingsgrens, kan géén toeslag krijgen.
  • Voor huurders vanaf 23 kan een starthuur boven de kwaliteitskortingsgrens nog betaalbaar zijn. Een deel van de huurprijs boven deze grens wordt voor 65% vergoed door huurtoeslag. Om precies te zijn, het deel dat tussen de kwaliteitskortingsgrens en de aftoppingsgrens ligt.

Huurprijs huidige woning wordt hoger

  • Jongeren tot 23 die al recht hadden op huurtoeslag, behouden dat recht als hun huurprijs door een huurverhoging boven de kwaliteitskortingsgrens uitkomt. Maar over het deel van de huurprijs dat boven die grens ligt, krijgen zij geen toeslag. Dat deel moeten zij volledig zelf betalen.
  • Voor jongeren met een wisselend inkomend kan het rampzalig zijn als hun huur stijgt tot boven deze grens. Hadden zij geen recht op toeslag in het jaar dat de huurverhoging hun huurprijs boven de grens bracht? Dan is er ook na inkomensdaling géén toeslag meer mogelijk. Behalve als de jongere intussen 23 is geworden.
  • Huurtoeslagontvangers vanaf 23 jaar behouden hun recht op toeslag. Toch gaan zij er in besteedbaar inkomen op achteruit als hun huur door een huurverhoging boven de kwaliteitskortingsgrens terecht komt. Het deel van de huurprijs dat boven de kwaliteitskortingsgrens ligt wordt niet voor 100%, maar slechts voor 65% vergoed.

Kwaliteitskortingsgrens 2023

€ 452,20

  • Geldt in 2023
  • Wijzigt op 1-1-2024

Kwaliteitskortinggrens 2024

€ 454,47

  • Geldt in 2024
  • Wijzigt op 1-01-2025