Belangenbehartiger
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenOuderen en mensen met een beperking lopen helaas een groter risico bij brand. Wat kunt u als huurdersorganisatie, bewonerscommissie of cliëntenorganisatie doen om bij te dragen aan betere brandveiligheid?
Belangenorganisatie Ieder(in) en huurdersorganisatie de Woonbond vinden het belangrijk dat er extra aandacht komt voor brandveiligheid op plekken waar senioren en mensen met een beperking wonen. In zorginstellingen gelden strenge eisen voor brandveiligheid. In complexen waar ouderen en gehandicapten zelfstandig wonen is dat niet zo. Maar niet iedereen die zelfstandig woont is ook zelfredzaam bij brand. Mensen met een fysieke beperking hebben bijvoorbeeld meer tijd nodig om te kunnen vluchten. Slechthorenden kunnen niet per telefoon de hulpdiensten alarmeren of zelf gealarmeerd worden. Voor ouderen en mensen met een beperking is het daarom extra belangrijk om maatregelen te treffen om brandveilig te wonen.
Brandveiligheid houdt in:
Een wooncomplex is dus brandveilig als er goede maatregelen genomen zijn om brand te voorkomen en de gevolgen van brand te beperken. Daarbij moeten ook de bewoners van oordeel zijn dat de risico’s beperkt zijn.
Wie zelfstandig woont is in principe zelf verantwoordelijk voor de eigen veiligheid. Bewoners moet op basis van de eigen beperkingen en woonsituatie zo nodig zelf maatregelen treffen.
De verhuurder hoort er voor te zorgen dat de woning bouwkundig en installatietechnisch voldoet aan de eisen van het Bouwbesluit. De verhuurder zorgt dus voor een brandveilige woning.
Als het om een complex gaat waar zowel woonruimte als zorg wordt geleverd speelt ook de zorgorganisatie een rol. De zorgaanbieder moet de veiligheidsrisico’s inschatten op basis van de zorgsituatie van de mensen die in een complex (gaan) wonen. Zo nodig maakt de zorgaanbieder extra afspraken met de verhuurder, bijvoorbeeld over het beheer en onderhoud van een brandveiligheidsinstallatie.
De gemeente is verantwoordelijk voor toezicht op brandveiligheid.
Als huurdersorganisatie, bewonerscommissie, ouderen- of gehandicaptenorganisatie kunt u op verschillende manieren bijdragen aan betere brandveiligheid.
Deze activiteiten kunt u natuurlijk ook samen met de verhuurder opzetten.
Bij mensen met beperkingen kunnen extra maatregelen nodig zijn om brandveilig te kunnen wonen. Om de risico’s goed in kaart te brengen is het verstandig om een deskundige te betrekken. Vaak is het mogelijk dat de brandweer een ‘woningcheck’ uitvoert. De brandweer kan vervolgens suggesties geven voor concrete maatregelen om de brandveiligheid te verbeteren. Die kunnen gaan over individuele appartementen of over het gehele wooncomplex.
Iedere situatie is anders. Er bestaan geen brandveiligheidsregels die in ieder wooncomplex op dezelfde manier van toepassing zijn. Enkele algemene aandachtspunten:
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenVragen over huren of problemen met je verhuurder? Woonbondleden vragen advies bij de Huurderslijn (020-551 77 55).
Een goed geïnformeerde huurder krijgt meer voor elkaar! De Woonbond heeft tientallen brochures over de rechten van huurders en huurdersorganisaties. Je bestelt ze in onze webwinkel.
webwinkel