Woningisolatie: standaard en streefwaarden

Twee werklui bespreken isolatieplan

Het goed isoleren van huizen is de eerste grote stap in de energietransitie. Hoe beter je woning geïsoleerd is, hoe minder gas of duurzame energie je nodig hebt om je huis te verwarmen. Maar hoe goed moet een woning nu precies geïsoleerd worden? Dat is afhankelijk van de manier waarop je huis in de toekomst verwarmd gaat worden en daarvoor is een minimale standaard voor woningisolatie bepaald. 

Standaard voor woningisolatie

De standaard voor woningisolatie geeft aan wanneer de woning goed genoeg is geïsoleerd om van het gas afgesloten te kunnen worden. De standaard is bedoeld om te zorgen dat huiseigenaren (verhuurders en kopers) weten hoe ze hun woningen moeten isoleren. Het betekent niet dat een woning die goed geïsoleerd is ook direct van het gas wordt afgesloten. Op het moment dat een woning toe is aan onderhoud of renovatie kan de woningeigenaar direct voor de juiste isolatie kiezen. Zo hoeft de woning niet nog een keer geïsoleerd te worden als er een nieuw verwarmingssysteem wordt aangesloten.

Verwarmen met lage temperatuur

Het nieuwe verwarmingssysteem dat in de plaats komt van aardgas kan bijvoorbeeld een elektrische warmtepomp zijn of een warmtenet. Meestal is de temperatuur van deze systemen veel lager dan van een cv-ketel of gasgestookte blokverwarming. Als een woning goed geïsoleerd is, dan is het niet nodig om met hoge temperatuur te verwarmen om het huis tot ongeveer 20 graden op te warmen.

Streefwaarden: isolatie van losse delen

De streefwaarde is de maximaal nuttige isolatie voor elk apart onderdeel van het huis: dak, vloer, gevels, ramen en deuren. Om 'de standaard' te halen hoef je niet elk deel zo goed te isoleren. Maar als er slechts één of enkele delen worden aangepakt met de streefwaarde is dat gelijk een flinke stap.

Meer comfort en een lagere rekening

Goed geïsoleerde woningen zijn comfortabeler, zolang ze ook goed geventileerd worden. Daarom zijn er ook afspraken gemaakt over de ventilatie. Bovendien hebben mensen met een goed geïsoleerde woning een lagere energierekening.

Standaard en streefwaarden: een richtlijn

De standaard voor woningisolatie en de streefwaarden zijn richtlijnen. Ze zijn (nog) niet verplicht bij woningverduurzaming.

Inzet van de Woonbond

De standaard voor woningisolatie en de streefwaarden zijn onderdeel van de uitvoering van het Klimaatakkoord. De Woonbond is betrokken geweest bij het bepalen van deze isolatiestandaard. Omdat de woonlasten voor huurders steeds meer stijgen, heeft de Woonbond zich hard gemaakt voor een hoge standaard die zorgt voor een lage energierekening. Op dit moment is deze hoge isolatiestandaard nog niet verplicht. Als de isolatiestandaard en de streefwaarden verplicht worden, vindt de Woonbond dat dat zowel voor verhuurders als voor kopers (eigenaar-bewoners) moet gelden. In gebouwen en rijtjes waar huurders en kopers door elkaar heen wonen verwacht de Woonbond dat dit anders voor problemen gaat zorgen.

energiebesparing
energielabel

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen