Wat is eerlijke huurverhoging bij verduurzaming?

Bouwvakker isoleert dak aan de binnenkant


Of de huurverhoging voor verduurzaming van je woning eerlijk is, hangt van verschillende dingen af:

  • De investering die de verhuurder moet doen
  • Hoeveel comfortabeler je huis wordt
  • Hoeveel je energierekening omlaag gaat
  • Of je de woonlasten nog kunt betalen

Met de richtlijnen hieronder kun je bepalen of de huurverhoging die de verhuurder voorstelt na verduurzaming, redelijk is.

Richtlijn voor corporaties

Wordt je huis beter geïsoleerd met vloer-, muur- en/of dakisolatie, en met beter isolerend glas? Dan is tot 31 december 2022 de Vergoedingentabel een hulpmiddel om een eerlijke huurverhoging te bepalen. Vanaf 1 januari 2023 betalen huurders bij woningcorporaties geen huurverhoging meer voor isolatiemaatregelen.

Krijgt je huis (ook) zonnepanelen of een warmtepomp? Deze duurzame aanpassingen aan je woning vallen niet onder de isolatiemaatregelen zonder huurverhoging. Je verhuurder mag hier wel een huurverhoging voor vragen. De Woonbond adviseert met zonnepanelen of een warmtepomp in te stemmen als je energierekening meer omlaag gaat dan dat je huur stijgt.

Richtlijn voor particuliere/commerciële verhuurders

Voor de particuliere en commerciële huursector bestaat geen richtlijn voor huurverhoging bij verduurzamingsmaatregelen. De Huurcommissie heeft wel een rekenmethode om te bepalen wat de maximale huurverhoging is bij verduurzaming. De rekenmethode is opgenomen in het ‘Beleidsboek huurverhoging na woningverbetering’. De Vergoedingentabel voor de corporatiesector is niet gemaakt voor particuliere en commerciële verhuurders, maar de tabel kan voor huurders wel nuttig zijn om te bepalen of het voorstel van de verhuurder redelijk is.

energiebesparing
renovatie

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen