Wat is eerlijke huurverhoging bij verduurzaming?

Bouwvakker isoleert dak aan de binnenkant


Of de huurverhoging voor verduurzaming van je woning eerlijk is, hangt van verschillende dingen af:

  • De investering die de verhuurder moet doen
  • Hoeveel comfortabeler je huis wordt
  • Hoeveel je energierekening omlaag gaat
  • Of je de woonlasten nog kunt betalen

Met de richtlijnen hieronder kun je bepalen of de huurverhoging die de verhuurder voorstelt na verduurzaming, redelijk is.

Richtlijn voor corporaties: Vergoedingentabel

Wordt je huis beter geïsoleerd met vloer-, muur- en/of dakisolatie, en met beter isolerend glas? Dan is de Vergoedingentabel een hulpmiddel om een eerlijke huurverhoging te bepalen. De tabel is opgenomen in het Sociaal Huurakkoord dat de Woonbond en Aedes, de vertegenwoordiger van corporaties, hebben gesloten. De Woonbond en Aedes adviseren corporaties en huurders om deze richtlijn te volgen.

Krijgt je huis (ook) zonnepanelen of een warmtepomp? Deze duurzame aanpassingen aan je woning worden niet meegerekend in de Vergoedingentabel. Je verhuurder mag hier wel een huurverhoging voor vragen. De Woonbond adviseert met zonnepanelen of een warmtepomp in te stemmen als je energierekening meer omlaag gaat dan dat je huur stijgt.

Richtlijn voor particuliere/commerciële verhuurders

De Huurcommissie heeft een rekenmethode om te bepalen wat de maximale huurverhoging is. De rekenmethode is opgenomen in het ‘Beleidsboek huurverhoging na woningverbetering’.  
De Vergoedingentabel uit het Sociaal Huurakkoord is niet gemaakt voor particuliere en commerciële verhuurders, maar de tabel kan voor huurders wel nuttig zijn om te bepalen of het voorstel van de verhuurder redelijk is.

energiebesparing
renovatie

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen